Stigao vam je neočekivano visok iznos za telefonski račun?! Evo šta je mogući uzrok

Autor:

Razonoda

29.07.2022

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi korisnici se iz godine u godinu žale da su žrtve prevare kada im na kraju meseca stigne uvećan račun za telefon. Međutim, često se ispostavi da je neoprezna aktivacija takozvanih VAS usluga najčešći uzrok.

Stigao vam je neočekivano visok iznos za telefonski račun?! Evo šta je mogući uzrok

Foto: pexels.com

Šta su VAS usluge i kako utiču na mesečni račun?

To su razni servisi i usluge koje korisnik samostalno aktivira putem SMS-a, kroz aplikacije ili internet portale - najčešće zabavni sadržaji, kao i npr. plaćanje parkinga i slanje humanitarnih SMS-ova. VAS u bukvalnom prevodu znači - usluge sa dodatnom vrednošću i zato se dodatno tarifiraju po višoj ceni od standardnih SMS poruka.

Usluge sa dodatnom vrednošću ili VAS usluge ne pružaju mobilni operatori, već druge kompanije koje se bave raznim servisima i uslugama. Mobilni operatori su samo posrednici izmedju VAS provajdera i korisnika koji inicira neku vrstu usluge.

Korišćenje VAS usluga počinje tako što korisnik sa svog korisničkog broja šalje zahtev putem SMS poruke na kratki broj trećem licu koje uslugu pruža. Preporuka korisnicima je da pročitaju uslove korišćenja pre naručivanja, kao i da provere opciju odjavljivanja.

U VAS usluge spadaju i doniranje sredstava u humanitarne svrhe, izveštaji o gradskom prevozu kao i aktiviranje brojnih drugih usluga poput dnevnih, nedeljnih i mesečnih horoskopa ili preuzimanja multimedijalnih sadržaja.

VAS usluge je moguće aktivirati i ukoliko ste slučajno prilikom pretraživanja interneta kliknuli na pop-up reklamni baner i zato je potrebno biti pažljiv prilikom rukovanja telefonom u svakom momentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading