AKO IMATE GUGL HROM, ČUVAJTE SE! Hakovan najveći internet pretraživač na svetu, američki gigant u velikoj opasnosti!

Autor: Republika

Razonoda

29.04.2022

07:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka kompanija saopštila je da je na meti bio pretraživač Hrom i da je udar predstavljao "veliku pretnju za korisnike".

AKO IMATE GUGL HROM, ČUVAJTE SE! Hakovan najveći internet pretraživač na svetu, američki gigant u velikoj opasnosti!

Foto: Tanjug/AP

Gugl je izdao saopštenje o opasnom napadu

Američka kompanija Gugl upozorila je na milijarde korisnika Hroma (Chrome) da je taj pretraživač bio na meti hakera, pri čemu je, kako je navedeno, pretrpljena značajna šteta. 

Otkriveno je čak 30 novih bezbednosnih propusta, uključujući sedam koje predstavljaju "veliku pretnju za korisnike". Tehnološka kompanija, kako prenosi Dejli mejl, sada objavljuje ažuriranje u narednih nekoliko dana kako bi popravilo greške.

- Reč je o propustima koji utiču na Vindovs (Windows), macOS i Linuks (Linux) - navodi se u saopštenju kompanije.

Još je nejasno ko je hakovao firmu i da li je bezbednost korisnika već bila ugrožena, ali kompanija svakako već radi na ograničavanju daljeg hakovanja "sve dok većina korisnika ne bude upoznata sa ispravkama i dok im ne budu bila dostavljena sva ažuriranja".

- Takođe ćemo zadržati ograničenja ako greška postoji u biblioteci treće strane od koje na sličan način zavise i drugi projekti. Oni, međutim, još nisu ispravljeni - stoji u saopštenju kompanije.

Korisnici, inače, mogu ručno da ažuriraju svoje pregledače preko funkcija podešavanja, ali Hrom će se automatski ažurirati u roku od nekoliko dana.

 

Podsetimo, Gugl je nedavno najavio povećanje broja hakerskih udara na Hrom i druge pretraživače, a na meti sajber kriminala bila je i kompanija Koka-Kola, tvrdeći da se sada firmini podaci prodaju. Izta toga, kako se veruje, stoji hakerska grupa Stormous koja je navodno ukrala 161 gigabajt finansijskih podataka, lozinki i naloga pre nego što je stavila informacije na tržište za 640.000 dolara ili 16 miliona bitkoina. Koka-Kola je saopštila da je pokrenula hitnu istragu i da je slučaj već prijavljen policiji.

- Vi ćete pobediti i mi ćemo pobediti - glasila je preteća poruka grupe Stormous nakon napada. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading