GUGL UPOZORAVA DVE MILIJARDE KORISNIKA: Zbog ovoga bi mogli da padnu sajtovi širom sveta!

Autor: Republika

Razonoda

27.12.2021

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Gugl" je izdao upozorenje za više od dve milijarde korisnika "Hroma", usred strahova da će predstojeće ažuriranje brauzera srušiti niz sajtova širom sveta.

GUGL UPOZORAVA DVE MILIJARDE KORISNIKA: Zbog ovoga bi mogli da padnu sajtovi širom sveta!

Foto: Tanjug/AP

Tehnološki gigant objavio je vest preko svog trekera “Hromijum bag”, baze kodova “Hroma”, a rešenje nije ni na pomolu, piše “Njujork post”, dok “Forbs” navodi da bi korisnici trebali da se pripreme za prekid ili da pronađu drugi brauzer za upotrebu dok se problem ne reši.

Na osnovu trenutne "Guglove" stope objavljivanja, korisnici “Hrom kanarija” (verzije Hroma za programere) mogli bi se suočiti sa ovom odlukom već sledećeg meseca, dok milijarde korisnika koji koriste stabilnu verziju pretraživača čeka odbrojavanje od 3-6 meseci, piše “Forbs”.

Republika

Foto: pixabay.com

Rešenje problema ni na vidiku

Rešenje ni na vidiku

Prema "Forbsu", izvor problema svodi se na verzije “Hromovog” softvera. Zvanična verzija “Hroma” je trenutno 96, dok je “Hrom kanari” već na verziji 99. Kad dosegne 100, sajtovi pogođeni greškom će prestati da se učitavaju, prenosi Blic.

Razlog za to je što ovi sajtovi proveravaju verziju “Hroma” kad posećuju sajt, ali softver za dizajn sajtova poput "Dude" proveravaju samo prve dve cifre. Provera je iz bezbednosnih razloga da se spreče posete starijim, nepodržanim verzijama “Hroma” (verzija 40 i starije je uobičajen prag) a “Hrom 100” će biti pročitan kao “Hrom 10” i blokiran, navodi “Forbs”.

“Njujork post” ukazuje da “Gugl” poslednjih meseci ubrzano lansira nove verzije svog softvera “Hrom”. Na primer, “Hrom 95” je tek pušten, u oktobru.

"Gugl" na meti kritika

Kompanija navodno eksperimentiše sa hakovanjem kako bi zaustavila posledice kvara. To hakovanje uključuje promenu načina na koji se prikazuju brojevi verzija, kako bi se obezbedilo da se “99” prikazuje u prve dve cifre u ažuriranoj verziji 100.

Nejasno je da li će to hakovanje biti uspešno ili koliko će dugo trebati da se implementuje ukoliko jeste.

“Hrom” je unazad poslednjih godinu dana bio kritikovan zbog curenja podataka, zabrinutosti za privatnost i drugih problema. Samo u nedelji oko katoličkog Božića milijarde korisnika “Hroma” su urgirane da ažuriraju određena podešavanja kako bi sprečili “Gugl” da prati svaki njihov pokret.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Andreja

27.12.2021 16:26

Pa neka nastave sa brojem 411.