FEJSBUK OTKRIO UZROK PADA MREŽE: Oprostite na današnjim smetnjama!

Autor:

Razonoda

05.10.2021

05:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Facebook Inc" okrivio je "neispravnu promenu konfiguracije" za gotovo šestosatnu blokadu koja je sprečila 3,5 milijarde njihovih korisnika da pristupe društvenim mrežama i uslugama razmene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Kompanija na blogu nije navela ko je izvršio promjenu konfiguracije i je li bila planirana. Nekoliko zaposlenih u Fejsbuku koji su želeli da ostanu anonimni rekli su ranije Rojtersu da veruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se usmerava internetski promet.

Kvarovi internetskih komunikacijskih alata i drugih resursa koji zavise o istoj mreži pojačali su problem, rekli su zaposleni. Sigurnosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamerne greške, ali ni sabotaže.

Ispadanje Fejsbuka iz globalne mreže bio je drugi udarac tom gigantu društvenih mreža par dana nakon što je uzbunjivačica u nedelju optužila kompaniju da učestalo daje prednost dobiti umjesto suzbijanja govora mržnje i dezinformacija.

Deonice Facebooka izgubile su na vrednosti još nakon njenog izveštaja, a potom su nastavile da padaju. Dok je svet hrlio ka konkurentskim aplikacijama poput Tvitera i TikToka, deonice Fejsbuka pale su 4,9 posto, što je njihov najveći dnevni pad od novembra prošle godine, javlja Rojters, prenosi Jutarnji.

Tek nešto pre ponoći počeli su da se povezuju s mrežom, gotovo šest sati nakon globalnog pada.

Ubrzo nakon izbacivanja sa mreže Fejsbuk je priznao da korisnici imaju problema s pristupom njegovim aplikacijama, ali nije dao nikakve pojedinosti o prirodi problema niti je rekao koliko je korisnika pogođeno.

Tokom večeri se oglasio i suosnivač Fejsbuka Mark Zakerberg koji se izvinio korisnicima na neugodnosti.

- Fejsbuk, Instagram, WhatsApp i Messenger se vraćaju onlajn. Oprostite na današnjim smetnjama. Znam koliko se oslanjate na naše servise kako biste ostali povezani s ljudima do kojih vam je stalo - napisao je Zakerberg.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading