POSKUPLJUJU POLOVNJACI U SRBIJI! Cene idu u nebo, za sve JE KRIVA KINA!

Autor: Republika

Razonoda

14.09.2021

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polovnjaci u Srbiji uskoro će poskupeti, a razlog leži u tome što iz Kine ne stižu delovi za nove automobile.

Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Očekuje se poskupljenje polovnih automobila u Srbiji

Polovni automobili u Srbiji uskoro bi mogli da poskupe, upozoravaju trgovci. Razlog za ovakve najave krije se u tome što kupci u Evropi i do šest meseci čekaju na nove automobile, jer za njihovu proizvodnju nedostaju čipovi i poluprovodnici koji se proizvode u Kini.

Ovo je prouzrokovalo svojevrsni apsurd, pa su tako, primera radi, polovna vozila u Nemačkoj stara godinu dana skuplja nego kada su kupljena! Polovnih automobila nema ni za izvoz, što je rezultiralo rastom cena, koje će se preliti i na naše tržište.

Prošle godine pad prodaje novih vozila je bio 26 odsto što i nije tako loše u odnosu na zemlje u okuženje - kaže za RTS Aleksandra Graovac iz Udruženja uvoznika.

U međuvremenu, počeo je Mihenski sajam automobila ali na njemu skoro da niko ne nudi vozila na dizel i benzin. Svi koji izlažu, prebacili su se na elektriku koja će do 2030. godine u Evropi biti obavezna u velikim gradovima.

Za ova vozila takođe nema čipova pa se i ona čekaju, ali su zato subencije država skoro za polovinu vozila.

- Mi smo u završnici priprema prodaje električnih vozila i to će krenuti tokom ovog meseca. Krećemo sa modelima eqa i eqc a od naredne godine sve premijere koje će biti predstvljavljene biće promovisane na našem tržištu - navode iz "Mercedesa".

Kod nas će sva ova događanja proizvesti dve stvari. Nestaće dobrih i kvalitetnih polovnih vozila iz uvoza, a cene polovnjaka će se povećati za 20-30 odsto, tvrde dileri. Već sada, na carini beleže pad carinjenja od 30 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading