VOZAČI, OVO MORATE DA ZNATE! Ako kupujete "polovnjaka", JEDNA STVAR IDE U VAŠU KORIST!

Autor: Republika

Razonoda

31.03.2021

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrošači u Srbiji koji kupe polovno vozilo imaju za njega garanciju od najmanje godinu dana. Ukoliko u ugovoru o kupoprodaji nije posebno naveden nikakav garantni rok, onda se primenjuje zakonski od dve godine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ilustracija

To znači, da vlasnik u tom periodu ne treba da plaća nikakav servis, jer je prodavac dužan da sanira bilo kakav krupniji kvar ili nedostatak.

 

Ovo u razgovoru za "Novosti" objašnjava Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ističući da kupci uopšte ne koriste ovo svoje pravo.

- Kod nas su prevladale navike koje su se prethodnih decenija ukorenile i teško ih je menjati, a to znači polovni auto se kupuje u viđenom stanju i odmah ide na generalni servis. U garantnom roku koji, ako se ugovori, ne može biti kraći od godinu dana, a ukoliko se ništa posebno ne navede u ugovoru, onda je dve godine, vlasnik treba da vozi auto i da ne radi nikakav servis. Kada dođe do nekog kvara, onda se obraća trgovcu koji ima obavezu da to sanira - istakao je Alfirović.

On dodaje da njihova organizacija dugo radi na informisanju i podizanju svesti potrošača o njihovim pravima, ali da to slabo ide, posebno kada su automobili u pitanju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Neđa

31.03.2021 13:08

Bilo bi odlično da je tako i da sudovi tako donose i presude.