(FOTO) MODNI IZVEŠTAJ: Detaljno sa druge večeri Beogradske nedelje mode

AUTOR: E. S. T.

nedelja, 28. 10. 2018.| 16:22

0

Belgrade Fashion Week će na svom 44. izdanju ugostiti čak 75 dizajnera i desetak brendova, ali suština nije u njihovom broju već u kvalitetu koji nam donose njihove kolekcije.

Đorđe Tomić
Modeli kreatorke Milene Radović

Tako je bilo i tokom druge večeri Nedelje mode. Početak večeri obeležila je revije gostiju iz Koreje koji su se predstavili brendom Starsica. Belgrade Fashion Week u okviru promocije drugačijih kultura predstavlja umetnike iz Koreje, što se nakon održane revije nastavlja i kroz izložbu Get closer i projekciju filma "The Royal Tailor". Ceo program je deo projekta Dani korejske kulture.

Najnovija kolekcija koreanskog brenda STARSICA pod nazivom “DOCTORED EVIDENCE: BE TRUE TO YOURSELF”, koja je prikazana u Beogradu, inspirisana je filozofskim rasuđivanjem fenomena koji se bazira na ideji da svakodnevni komadi odišu luksuzom, ali i anksioznošću savremenog društva. Drugi izvor inspiracije su maštovite slike prenaglašenih slojeva i teksture. Ovaj brend mladog koreanskog dizajnera Ike Seungik Lee-a se fokusira na istraživanju pojma moderne elegancije kroz eksperimentisanje.

Tijana Milutinović prikazala je kolekciju NETWORK koja predstavlja autorsku celinu u okvirima novih razmišljanja o starim pitanjima (inspiracijama). Tumačenje engleske “reči”, transponovano u vizuelni izraz odeće i njenih elemenata, traži i oblikuje estetsku celinu nove kolekcije za proleće/leto 2019. “NETWORK” u rečniku možete pronaći kao: veliki sistem koji se sastoji od mnoštva sličnih delova spojenih u cilju zajedničkog kretanja ili međusobne komunikacije, ili komunikacije između pojedinačnih delova i kontrolnog centra; veliki broj umreženih računara koji dele informacije – umrežavanje; grupa ljudi sa istim interesima.

Ana Ljubinković je predstavila kolekciju za proleće leto 2019., upotpunjenu ABO cipelama. Od samog početka svoje karijere Ana hrabro eksperimentiše bojama, krojevima, materijalima i detaljima, a svoj modni izraz naziva "maksimalizam". Njene kolekcije predstavljaju kombinaciju najboljih elementa kiča koji se može prepoznati u kombinacijama boja, u prisutnom humoru, u razigranosti njenih kreacija. Kada predstavlja kolekcije, Ljubinkovićeva uvek ima izraženu centralnu priču ali nikada nije sigurno gde će nas ona odvesti. Doživljaj koji umetnica stvara je neobičan, izazovan i zbunjujući, sve dok se publika ne navikne na ono što posmatra. Na momente, atmosfera koju dočarava postaje previše sladunjava i snena, ali onda publika shvata da tako treba da izgleda savršen svet. Kolekcije koje proizilaze iz ovog kreativnog kovitlaca spajaju u jedno maštu i stvarnost koliko god to nemoguće zvučalo. Dizajnerkina promišljena i slobodna igra modnim pravilima čvrsto se zasniva na njenom znanju iz vizuelnoj umetnosti, a ove godine je saradjivala i sa svetskim muzičkim zvezdama Lady Gagom i Palomom Faith.

Sonja Jocić pripremila je kolekciju "Alarm" koja je namenjena nekonvencionalnim ženama koje žele da se istaknu u društvu i neposredno na njega da utiču. Alarm je takođe tu da nas sve opomene da dobro razmislimo o svojim postupcima, kao sila koja ima za cilj da promeni svest pojedinca, šokira posmatrača ali i da ga navede de se oseti prijatno. Nakon uspešnog prikazivanja na Mercedes Benz Fashion Week-u Ljubljana, u Beogradu je prikazana u nešto drugačijem obliku. Kolekciju prati i modni film pod istim nazivom koji je režiran u saradnji sa snimateljem Aleksandrom Jakonićem, koji je trenutno prošao u zvaničnu selekciju za Fashion Film Festival Istanbul. Projekat je usko povezan sa kolekcijom ‘’0%’’ i nakon toga kolekcijom ‘’RE.’’ (Redisign, reuse, react, reflect…). Istražuje estetiku forme i teksture kroz raznolikost sečenja i savijanja u crvenoj boji, boji opomene. Alarm proučava odevne forme kroz kolažiranje, drapiranje i dekonstrukciju korišćenjem šablona koji eliminišu otpad taknine radi boljeg očuvanja životne sredine. Autfiti se sastoje od slojevitih komada koji pokrivaju sva godišnja doba, neophodnim zbog promene klime usled globalnog zagrevanja planete zemlje. Finalni odevni komadi su inspirisani arhitektonskim oblicima, origami tehnikom i geometrijom. Stajling i forme odišu jednostavnošću minimalističkih formi koje naginju ka avangardi. Odevni komadi su za buntovnice, žene sa jasnim stavom i one koje bi volele da ga imaju, za žene koje žele da budu zapažene u društvu dok se model koji nose viori i kreće kuda god da kroče. Materijali koji su korišćeni su svila, lan, pamuk i juta. Alarm je opomena jer je ovo možda poslednji trenutak da svako od nas razmisli kako može da doprinese boljem sutra, kako da sačuva životnu sredinu, okolinu i zdravlje, a da uvek pomogne drugima kojima je pomoć potrebna.

Kontinuirana podrška razvoju Belgrade Design Districta nastavlja se kroz modne revije Svetlane Jaćović, Milene Radović, Jasmine Vujović -GetUp i Jovane Marković.

Svetlana Jaćović ostaje dosledna svom dizajnerskom maniru, koji, od kolekcije do kolekcije, ne isključuje iskorak u inovaciju i osvrt na nadolazeće trendove. Tipična bela i kremasti nanosi zlatne boje, osveženi su trendi fluo detaljima. Ženstvene, izvajane forme počivaju na različitim izvorima inspiracije isprovocirane onim što autorsko oko beleži u eksterijeru - od remek dela savremene arhitekture do elemenata preuzetih iz prirode sintetizovanih u floralne motive.

Kreacije za kolekciju "Art", Milene Radović su nastale polazeći od opšteg pojma koji u sebi sublimira - stvaranje, istraživanje, slobodu, lepotu, život, ljubav, menjanje, provokaciju, igru, komunikaciju, učenje, moć. Upijajući okolinu i oslikavajući svoj unutrašnji svet u datom trenutku, Milena je stvorila modele čija forma delom prati žensku figuru ili se naglašenim volumenom udaljava. I ovom prilikom, kolekcijom dominiraju crna i bela, a upotrebljene su prirodne tkanine, vuna, viskoza, pamuk.

Ideja kolekcije “Čista ljubav u prljavom svetu”, kreatorke Jasmine Vujović, zasniva se na pokušaju očuvanja čistote osećanja, pred izazovima i grubostima spoljašnjeg sveta. Ono što je unutra, sirovo, netaknuto, nežno - okruženo je grubim, nesavršenim i nedovršenim. Beli pamuk, jasnih formi, sa intervencijama u vidu poteza četkicom, obavijen tamnim materijalima, živih ivica i amorfnih oblika noseći su elementi ove monohromatske kolekcije koja prenosi komplikovanost emotivnih odnosa.

Kolekcija Jovane Marković za proleće leto 2019, inspirisana je pojmom žene. Slaveći žensku lepotu i snagu, kolekcija je u potpunosti izrađena od prirodnih materijala - vazdušastih, prozirnih i nežnih. Dodaci vatrene i zelene boje u svili daju upečatljiv kontrast mirnim tonovima koji se u kolekciji provlače, simbolizujući tako i autorkinu početnu ideju - sinergiju ženske nežnosti i snage.

Veče su posebno obeležile glumice Branka Pujić, Marina Ćosić, Gordana Paunović, Sandra Silađev Dinja, Jelena Veljača i odbojkašica Tijana Malešević koje su podržale kampanju portala Žena „Nije važan broj već stav“. Različitih godina, visina i veličina, sve su pistom pronele ono što svakoj Ženi najlepše stoji a to je stav i samopouzdanje.

Tradicionalan program BFWa su i revije studenata i diplomaca koje često iznedre neke nove kreatorske zvezde. Ovoga puta nam se predstvaljaju studenti Fakulteta primenjenih umetnosti, Accademia del Lusso i Metropolitan Univerziteta.

Fakultet primenjenih umetnosti se predstavio kroz radove Vesne Slavnić i Nemanje Devetak.

Kolekcija “Mladost” Vesne Slavnić inspirisana je odrastanjem žene i njenim stavom o promenama koje joj se dešavaju. Kolekciju čine tri segmenta, od kojih svakih predstavlja jedan period u životu žene sa svim svojim karakteristikama Detinjstvo, Pubertet i Adolescencija.

Nemanja Devetak je inspiraciju za svoju kolekciju pronašao u muškim odevnim predmetima koje je transponovao u ženske odevne predmete. Upoređivanjem muških i ženskih osobina dobio je sklop koji je stog, ležeran a sa druge strane fluidan i elegantan. Ispitivajući različitosti muško ženskih osobina, predstavlja kolekciju koja je celokupnog izgleda u kontrastu. Poigravanjem estetika, boje, dezena, krojeva i materijala dobo je ženu koja je mešavina oba sveta. Preko različitog odabira materijala potrudio se da spoji upravo te kontraste i na taj način da stvori novu vrednost, novu atmosferu.

Svoje diplomske kolekcije predstavili su studenti završne godine Accademie del Lusso, italijanske škole mode i dizajna, Iva Kujundžić, Dijana Jovičić i Kristina Marović.

Studenti Modnog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan i ove godine su imali svoju reviju ali i predstavljanje radova na izložbi u foajeu BelExpocentru. Studentkinja četvrte godine Mina Maksimović je prikazala na reviji svoju diplomsku, mušku kolekciju, koja nosi simboličan naziv 99/100. Mina u kolekciji eksperimentiše sa poimanjem lepog i ružnog, odnosom harmonije i disharmonije, poželjnog i nepoželjnog. Poigrava se sa emocijama, (ne)sklad, (ne)razumevanje, (ne)lagodnost. Primarno polazište za Mininu mušku kolekciju 99/100 su adolescenti i njihove transformacije. Svoje modele inspirisane konceptom savremene umetnosti i primenom u savremenom odevanju, kroz analizu umetničkog dela, trenda, praktične primene i kreativne interpretacije, predstavile su studentkinje treće godine: Katarina Krajnović, Ivana Marčak, Jelena Borisavljević, Jovana Branić, Luna Mitić, Nikolija Rajković, Samra Hamzić, Sandra Šumarac i Marija Radišić.

Ako jedete previše integralnog pirinča, ODMAH PRESTANITE! Pun je OVOG OTROVA, a evo šta naučnici savetuju!
Ako jedete previše integralnog pirinča, ODMAH PRESTANITE! Pun je OVOG OTROVA, a evo šta naučnici savetuju!
0
Odgovor na najvažnije pitanje: KAKO IZGRADITI SOPSTVENI MODNI STIL?
Odgovor na najvažnije pitanje: KAKO IZGRADITI SOPSTVENI MODNI STIL?
0

KOMENTARI 0


SVI DETALJI BFW: Revija i u čast Milene Dravić
SVI DETALJI BFW: Revija i u čast Milene Dravić
0
(FOTO) MODNI IZVEŠTAJ: Revije domaćih brendova za početak Beogradske nedelje mode
(FOTO) MODNI IZVEŠTAJ: Revije domaćih brendova za početak Beogradske nedelje mode
0
NAJBOLJE FOTOGRAFIJE: Otvorena izložba pobednika konkursa za mlade fotografe BFW Instashot (GALERIJA)
NAJBOLJE FOTOGRAFIJE: Otvorena izložba pobednika konkursa za mlade fotografe BFW Instashot (GALERIJA)
0
NAJLEPŠA SRPKINJA PROGOVORILA O ESTETSKIM KOREKCIJAMA!
NAJLEPŠA SRPKINJA PROGOVORILA O ESTETSKIM KOREKCIJAMA!
0
(RECEPT) Sočan čokoladni kolač koji se topi u ustima
0

(RECEPT) Sočan čokoladni kolač koji se topi u ustima

Moćni cimet  rešava brojne probleme: Uklanja neprijatan zadah, pomaže kod dijabetesa...
0
Moćni cimet rešava brojne probleme: Uklanja neprijatan zadah, pomaže kod dijabetesa...
(VIDEO) Najbrža dvojka na svetu: Golf leti preko 300km/h
0
(VIDEO) Najbrža "dvojka" na svetu: Golf leti preko 300km/h
Ovo su najlepši znakovi horoskopa
Horoskop

Ovo su najlepši znakovi horoskopa

Republika

 - nedelja, 9. 8. 2020. u 07:30 0

Na lepotu osobe mogu uticati brojni faktori kao što su genetika, posvećenost odžavanju fizičkog izgleda, ali i sudbina ukoliko je neko...

Ako jedete previše integralnog pirinča, ODMAH PRESTANITE! Pun je OVOG OTROVA, a evo šta naučnici savetuju!
Žena

Ako jedete previše integralnog pirinča, ODMAH PRESTANITE! Pun je OVOG OTROVA, a evo šta naučnici savetuju!

Republika

 - nedelja, 9. 8. 2020. u 02:25 0

Naučni časopis Science of the Total Environment objavio je rezultate istraživanja koji pokazuju da povećani unos integralnog pirinča...

HOROSKOP ZA NEDELJU 9. 8. -  Strelčevi idu uzlaznom putanjom, Ovnovi u žešćoj krizi
Horoskop

HOROSKOP ZA NEDELJU 9. 8. - Strelčevi idu uzlaznom putanjom, Ovnovi u žešćoj krizi

Republika

 - nedelja, 9. 8. 2020. u 01:49 0

Dobro, vreme je da malo pogledamo i u nebo... Planeta levo, planeta desno, konstalacija ovde, konstelacija onde - toliko je toga što nam...

Odgovor na najvažnije pitanje: KAKO IZGRADITI SOPSTVENI MODNI STIL?
Žena

Odgovor na najvažnije pitanje: KAKO IZGRADITI SOPSTVENI MODNI STIL?

balkanmagazin.net, Republika

 - nedelja, 9. 8. 2020. u 01:25 0

Modni stil nije nešto sa čim se rađamo.

Evo šta je najbolje piti i jesti za dobar rad žučne kese
Žena

Evo šta je najbolje piti i jesti za dobar rad žučne kese

Republika

 - nedelja, 9. 8. 2020. u 00:15 0

Žučna kesa se nalazi u gornjem desnom delu stomaka, ispod jetre. To je mišić u obliku šljive koji ima veoma važnu funkciju apsorpcije...

(VIDEO) Kardi Bi sama smislila masku za kosu: Od nje mi kosa raste nenormalno brzo, sastojke imate u svakoj prodavnici
(VIDEO) Kardi Bi sama smislila masku za kosu: Od nje mi kosa raste nenormalno brzo, sastojke imate u svakoj prodavnici
0

Poznata reperka na Instagramu je podelila recept za masku za kosu koja omogućuje bolji rast, a...

SVI SAVETI NA JEDNOM MESTU: Produžite životni vek vašim naočarima uz pravilno korišćenje i održavanje!
SVI SAVETI NA JEDNOM MESTU: Produžite životni vek vašim naočarima uz pravilno korišćenje i održavanje!
0

Izdvojili ste dosta vremena i novca kako biste imali savršene naočare, ali one ipak nekako brzo...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 8. 8. 2020.