PRAVILA ZA PIJENJE VODE: Kada i koliko treba piti najzdraviju tečnost

Autor:

Lifestyle

17.10.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle lakšeg treninga jedna čaša doprineće smanjenju broja otkucaja srčanog mišića u minutu i smiriti organizam, ali se nakon intenzivnog vežbanja ne preporučuje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Prehlada, proliv i mučnina dehidriraju organizam i tada treba piti nekoliko gutljaja na svakih pet minuta

Voda je izvor života i ne postoji tečnost koja može da je zameni. Lekari redovno preporučuju da pijemo najmanje dve litre na dan, ali ono što se manje zna je da postoji i tačno vreme kada bismo trebali da je konzumiramo. Većina nas pije vodu dok jede, a to je velika greška, kažu stručnjaci, jer se tako razblažuje želudačna kiselina, koja je veoma bitan deo probavnog sistema. Zato Srpski telegraf otkriva kada bi trebalo da pijemo vodu, jer je tada najpotrebnija organizmu, kao i koliku količinu treba unositi.

Odmah nakon buđenja - čaša vode na prazan stomak. Voda će probuditi vaše organe, aktivirati digestivni sistem i ukloniti toksine iz tela. Takođe će dovesti nivo hidriranosti tela do potrebnog nivoa.

30 minuta pre jela - čaša vode. Voda doprinosi boljem radu creva i na taj način podstiče dobro varenje.

Osećaj gladi - čaša vode. Osećaj gladi se može manifestovati u trenucima dosade ili kada smo žedni, pa će ga voda ukloniti. Naravno, ovo važi samo ukoliko nije vreme za obrok.

Umor - čaša vode. Umor može biti proizvod dehidratacije. U tom slučaju čaša vode može vas učiniti aktivnijim.

U toku bolesti - više vode nego uobičajeno. Prehlada, proliv, mučnina i visoka temperatura dehidriraju organizam. U tom slučaju pijte nekoliko gutljaja na svakih pet minuta.

Sat vremena pre spavanja - čaša vode. Čaša vode nadoknadiće tečnost koju telo potroši u toku noći.

Posle lakšeg treninga - čaša vode. Nakon vežbanja voda smiruje organizam i spušta broj otkucaja srca u minutu. Takođe pomaže da se održi preporučljiv nivo hidriranosti tela. Međutim, ukoliko je trening intenzivan, ne preporučuje se konzumiranje vode odmah po završetku. Nakon većeg umaranja, organizmu nedostaju natrijum i kalijum, pa se preporučuje konzumiranje kokosove vode ili pića bogatih natrijumom i magnezijumom.

Kada ne treba piti vodu

  • Da se ublaži efekat ljute hrane. Voda je, kao i neki sastojci u ljutoj hrani, polarni element i može da raširi i pojača neprijatan osećaj. U tom slučaju preporučuje se konzumiranje mleka.
  • Neposredno pre spavanja. Bubrezi noću rade sporije i konzumiranje vode nekoliko minuta pre spavanja može da izazove nadutost u stomaku i nogama.
  • Kada je mokraća providna i bezbojna, to je znak da se u organizmu nalazi više vode, a prevelika količina može smanjiti nivo natrijuma i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
  • Posle obilnog jela. Voda na prepun stomak može izazvati nadutost i pojačati osećaj neprijatnosti.
  • Kada voda ima veštačke zaslađivače. Razlog je jednostavan - zaslađivači goje.
RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading