SAVETI RUSKIH LEKARA ZA ŽENE SA RIZIČNOM TRUDNOĆOM: Izbegavajte stres i suzdržite se od seksa

Lifestyle

04.09.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uglavnom je reč o nešto starijim trudnicama i vantelesnoj oplodnji, koja se, ukoliko se vodi po instrukcijama doktora, može izneti uspešno i bez većih komplikacija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Savetuju se konsultativni pregledi kod genetičara i određeni testovi, posebno ako ste stariji od 35 godina

Godine buduće majke, prethodne operacije, hronična oboljenja i brojni drugi faktori mogu uzrokovati rizičnu trudnoću. Lekari imaju običaj da kažu: "Svaka trudnoća je priča za sebe", pa se nikad unapred ne zna da li će blagosloveno stanje žene zaista takvo i biti ili će tokom devet meseci doći do komplikacija.

Postoje situacije kada se ipak može, na samom početku trudnoće, reći da je u pitanju rizik i da je praćenje lekara neophodno.

- U poslednjih nekoliko godina zastupljen je trend povećanja broja žena koje u "kasnom reproduktivnom dobu" začnu. Ovo su najčešće žene koje iz nekog razloga nisu mogle da zatrudne prirodnim putem, već su prošle složene i skupe tretmane. To ih je, osim novca, koštalo snage i živaca. One su vrlo osetljive, pa trudnice koje su začele vantelesnom oplodnjom, a posebno one koje su izgubile bebu jednom ili više puta, spadaju u rizične i moraju se pridržavati saveta lekara - kaže ruska doktorka dr Maja Bespalova, akušer i ginekolog.

OSETLJIVE TRUDNICE

Ona navodi da u današnje vreme nisu neuobičajene trudnice sa ozbiljnim bolestima, koje su više puta čule rečenicu: "Ne možete roditi."

- Kada ipak zatrudne, moraju strogo voditi računa o ishrani, kretanju, odnosu sa ljudima, članovima porodice, partnerom. One su osetljive i moraju paziti organizam i čuvati se stresa. Trudnoća u ovom slučaju često se javlja sa komplikacijama, povećan je rizik od različitih patologija, prevremenog prekida trudnoće, problema tokom porođaja - objašnjava dr Bespalova.

Foto: Privatna arhiva
Dr Tomislav Stefanović

Ženama sa rizičnom trudnoćom, u dogovoru sa izabranim lekarom, savetuju se češće posete ginekologu, nego kod normalne trudnoće.

- Više ultrazvučnih pregleda da bi se ginekolog uverio da se beba simetrično i normalno razvija. Redovno kontrolisanje pritiska, kao i krvne slike i urina. Takođe se savetuju konsultativni pregledi kod genetičara i određeni testovi, posebno ako ste stariji od 35 godina i imate u porodici genetskih problema - kaže prim. dr Tomislav Stefanović, specijalista ginekologije i akušer.

POSEBNE KONTROLE

Rizične trudnoće su one koje zahtevaju posebne kontrole i nadzor i veća su briga za trudnicu.

- Kada se konstatuje da je u rizičnoj trudnoći došlo do pogoršanja postojeće hronične bolesti od pre trudnoće ili trudnoća ne ide očekivanim tokom, u tom slučaju govorimo o visokorizičnoj trudnoći i tu je potreban intenzivniji i dugotrajniji bolnički nadzor - naglašava prim. dr Stefanović.

Faktori rizika

1. Godine

Mogu i ne moraju biti rizične. U periodu kada žena ostane trudna, godine utiču na način vođenja i praćenja trudnoće.

2. Prethodne operacije, prethodni carski rez

Rizična trudnoća je i kod onih žena koje su imale ginekološke operacije: konizaciju, miomektomiju, vanmateričnu trudnoću, cistu na jajaniku, deformitete materice, kao i prethodni carski rez. U ovim slučajevima je dolazilo pri operaciji do otvaranja male karlice, a u nekima i materice.

Foto: pixabay.com

3. Hronične bolesti

Ako je žena pre ostajanja u drugom stanju imala neku hroničnu bolest i uzima terapiju, smatra se da je njena trudnoća rizična. Često su to bolesti štitaste žlezde, šećer, povišen krvni pritisak, psihički poremećaji, pri čemu su na terapiji, epilepsija, hematološki pormećaji i drugi.

4. Višeplodne trudnoće

Bez obzira na to da li su nastale spontano ili nakon nekog od postupaka vantelesne oplodnje. Smatra se da je materica normalno predviđena za jednoplodnu trudnoću.

Iz normalne u rizičnu trudnoću

Foto: pixabay.com

Postoje normalne trudnoće kod kojih je tokom praćenja došlo do komplikacija i vođenje je nastavljeno kao rizična trudnoća, a to može biti:

  • Pojava kontrakcija ili krvarenja
  • Nisko usađena posteljica
  • Smanjene ili povećane količine plodove vode
  • Pojava povišenog krvnog pritiska
  • Povišen nivo šećera u krvi

Kontrole redovne trudnoće trebalo bi da se obavljaju jednom mesečno

  • Foto: pixabay.com
    Ultrazvučni pregled
  • Kontrola krvne slike
  • Šećer u krvi i urin
  • Krvni pritisak trudnice
  • Ukoliko je trudnoća rizična, uvode se češće kontrole, koje podrazumevaju ginekološki pregled s dodatnim laboratorijskim pregledima u zavisnosti od konkretnog problema u trudnoći

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading