Najbolji saveznik za negu kože tokom leta - KRASTAVAC!

Autor: superzena.b92.net

Lifestyle

29.07.2018

02:11

Zbog vode koju u sebi sadrži krastavac je dobar kako za ishranu tako i za smanjivanje podočnjaka, ali i kao lek protiv opekotina.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Krastavci su mnogima omiljeni sastojak letnjih salata, što ne čudi s obzirom na to da su vrlo zasitni, a imaju malo kalorija, piše Vecernji.hr. Nutricionisti ih preporučuju za zdravo mršavljenje, a dermatolozi za zdravu kožu. 


Naučnici su u ranijim istraživanjima otkrili da krastavci sadrže fitonutrijente koji pomažu u smirivanju nadražene kože i smanjenju otoka. 

Sadrže i silicijum-dioksid, mineral koji je važan sastavni deo kolagena i čuva zdravlje kože. 
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Visok udeo vode u krastavcima prija koži, a osim "iznutra" nakon konzumacije, blagotvorno će da deluje i kod uklanjanja podočnjaka i kao lek protiv opekotina.

Ako ste zaradili opekotine na koži posle sunčanja, narežite krastavac na tanke kriške i stavite na oštećenu kožu. Osim ugodnog osećaja hlađenja, pružićete svojoj koži potrebnu hidrataciju, a silicijum će da smanji osećaj žarenja i podstaknuće brži oporavak. 

Krastavac je dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vlakana, kao i folne kiseline, B vitamina, vitamina A i mangana, koji uništavaju slobodne radikale. 

On sadrži i molibden, koji detoksikuje sulfate, kao i triptofon, koji reguliše san.

Komentari (0)

Loading