UNIŠTIĆETE JE MOMENTALNO! Odeća koju nikad ne smete da perete sa omekšivačem

Autor: Republika

Lifestyle

22.06.2018

00:47

Kada odeći želimo da damo malo finog mirisa i puno mekoće, onda koristimo omekšivače. Oni će zaista i omekšati tkaninu, redukovati statički elektricitet i dodati miris našem vešu.

pixabay.com
Oprezno!

Međutim, neke tkanine ne bi smele da se tretiraju ovom mirišljavom tečnošću!

1. Tkanine od mikrovlakana

Zahvaljujući čvrstim isprepletenim nitima, tkanine od mikrovlakana izrazito su izdržljive i imaju sjajna upijajuća svojstva. Ako ih tretirate omekšivačem polako ćete uništiti njihovu efektnost i skratiti rok trajanja vlaknima.

2. Sportska odeća

Većina sportske odeće tehnološki je prilagođena jakom znojenju, odnosno upija znoj s kože i hladi vas tokom fizičke aktivnosti. Omekšivač na njima ostavlja sloj koji ih sprečava da apsorbuju telesne tečnosti.

pixabay.com

3. Odeća od nezapaljivih tkanina

Mnoga radna odela s razlogom su napravljena od posebnih tkanina otpornih na požar - štite od vatre na mestima gde ste izloženi potencijalnom požaru. Ne tretirajte ih omekšivačem jer on negativno deluje na njihovo svojstvo otpornosti na vatru i naposletku ih čini zapaljivim!

4. Peškiri

Svi volimo mekane i mirišljave peškire, ali omekšivač ih sprečava u njihovoj glavnoj funkciji - apsorpciji. Baš kao i kod sportske odeće, omekšivač na peškirima ostavlja tanak sloj "voska"zbog kojeg više ne upijaju vodu kako bi trebalo.

Komentari (0)

Loading