Tokom ONIH DANA treba izbegavati OVE NAMIRNICE!

Autor: cosmopolitan.rs

Lifestyle

18.06.2018

00:47

Oni dani u mesecu već su sami po sebi dovoljno neugodni i sigurno ih ne želite dodatno pogoršati. Ali to verovatno nesvesno i radite.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, stručnjaci tvrde da postoje određene namirnice koje mogu negativno uticati na vaše fizičko, ali i psihičko stanje za vreme menstruacije. O kojim je tačno namirnicama reč otkrijte u nastavku i pokušajte da ih izbegnete ili barem smanjite njihov unos tokom onih dana u mesecu:

pixabay.com

Mlečni proizvodi

Ako vam je teško da potpuno izbacite mlečne proizvode iz ishrane, pokušajte barem da smanjite njihov unos za vreme menstruacije.

Ako ste ikada nakon macchiata ili pizze s puno sira osetili neprijatan bol u stomaku, onda znate kako mlečni proizvodi mogu delovati na probavni sistem, a u kombinaciji s menstrualnim grčevima to je samo još gore.

Šećer

Čokolada je mnogim ženama omiljena uteha tokom menstruacije, a razlog za to su podivljali hormoni. To dovodi do velike želje za slatkim, a prepuštanje tim porivima može dovesti do povišenog nivoa šećera u krvi. Posledice toga su još učestalije promene raspoloženja, napetost, iscrpljenost te pojačani grčevi.

Znamo da je okrutno tražiti od vas da potpuno izbacite šećer iz ishrane za vreme menstruacije, ali pokušajte da ga svedete na minimum.

pixabay.com

Kofein

Znamo da ova lista postaje samo sve gora, pogotovo jer nam je kofein, odnosno kafa, tokom onih dana u mesecu i najpotrebniji zbog pojačanog umora. Ipak, bolje ćete se osećati ako izbegnete bilo kakve kofeinske napitke za vreme trajanja menstruacije, tvrdi doktorka Lori Shmek.

- Kofein utiče na sužavanje krvnih sudova pa tako i onih koji dovode krv u maternicu, što nije dobro - ispričala je doktorka za Bustle.

Slana hrana

Sada se već verovatno pitate da li išta smete da jedete za vreme menstruacije. Naravno da smete, mnogo je opcija koje vam ostaju, poput voća i povrća, mesa, ribe i svega što nema mleka, kofeina, puno šećera ili soli.

Preslana hrana poput čipsa ili nekih drugih grickalica takođe se ne preporučuje za vreme menstruacije jer može izazvati nadutost što vam u onim danima u mesecu zaista nije potrebno.

Komentari (0)

Loading