BEZ GLUTENA! Ovo brašno snižava holesterol i reguliše probavu!

Autor: srbijadanas.com

Lifestyle

22.05.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Heljda potiče iz Azije, a kod nas se koristi kao žitarica iako to zapravo nije. Potrošnja ove biljke već je stvarno raznolika i to u mnogim zemljama. Botanički pripada u kategoriju zeljastog povrća dok se u nekim kulturama svrstava među voćke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Heljda

Veoma je hranjiva, a u kulinarstvu se smatra žitaricom. Radi se o semenkama veličine onih od pšenice, ali malo zanimljivije trouglaste forme. Najčešće se koristi kao zamena za pirinač ili se od nje prave kaše. Heljdino brašno može biti tamnije i svetlije boje i ne sadrži gluten.

Heljda je hrana bogata vlaknima. Osim toga u sebi sadrži i esencijalne aminokiseline, vitamine, proteine, ugljeno hidrate i mali broj kalorija.

Ona tako može da pomogne u smanjivanju nivoa šećera u krvi, spuštanju visokog pritiska i holesterola. Osim toga će održavati zdravlje krvnih sudova i čitavog kardiovaskularnog sistema te smanjivati rizik od nastanka raka. Proizvodi s heljdinim brašnom pomoći će u jačanju koncentracije i pamćenje. Osim što čisti krv, pomaže i u probavi u smislu čišćenja creva i normalizovanja metabolizma.

Heljdino brašno je odlično za korišćenje uz obično brašno koje koristite. Ako ga dodajete za pravljenje testa za palačinke ili hleb i peciva, osetićete kako testo ima nežniju strukturu i ukus maslaca. Uz to će biti i nutritivno kvalitetniji.

Ako želite da pravite palačinke od heljdinog brašna, potrebni su vam ovi sastojci:

- 100 grama heljdinog brašna
- 100 grama pirinčanog brašna
- 25 grama šećera
- pola kašičice sode bikarbone
- pola kašičice soli
- 25 grama maslaca
- 350 ml mleka ili vode (najbolje je pola – pola)

Pripremaju se tako da u jednoj posudi pomešate suve sastojke, a u drugoj mleko i maslac. Nakon toga pomešajte sve zajedno i ostavite da stoji 30-ak minuta. Ukoliko vam je testo previše gusto možete dodati još mleka. Gustina treba da bude kao i kod običnih palačinki. A peku se isto kao i obične palačinke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading