KADA JE VREME ZA DOKTORA? Evo kako da razlikujete bezopasni mladež od RAKA KOŽE!

Autor: blic.rs, Republika

Lifestyle

20.05.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Melanom je najređi oblik raka kože, ali istovremeno najopasniji. Samo 30 odsto melanoma javljaju se u već postojećem mladežu, a kod 70 odsto pacijenata na prethodno potpuno neizmenjenoj koži. Smeđe je ili crne boje, ali retko može biti i crveni, boje kože ili beli, u nivou ili izdignut. On može da se javi bilo gde na koži, ali i na sluzokoži, ispod nokta i u oku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Da li je vaš mladež promenio oblik ili boju?

Prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatovenerolog Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije u Beogradu, kaže da su 50 i više mladeža razlog da jednom godišnje odete na kontrolu kod dermatologa, koja treba da bude deo sistematskog preventivnog pregleda.

- Pregled i samopregled kože i mladeža jednom u mesec dana najbolja su prevencija u ranom otkrivanju melanoma, jednog od oblika raka kože. Ukoliko se otkrije u ranoj fazi, melanom je 100 odsto izlečiv - objašnjava dr Kandolf Sekulović.

Melanom se najčešće otkrije kod osoba koje imaju od 50 do 60 godina, ali se relativno često javlja i kod mlađih od 40 godina.

- Nije svaka promena na koži razlog za paniku, ali ako primetite da je mrlja nepravilnog oblika i da se menja tokom vremena, trebalo bi da posetite lekara - kaže doktorka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Obratite se lekaru ukoliko vidite promene na koži

Vrste melanoma

Postoji više vrsta melanoma, neki se šire brže, dok nekima proces rasta traje duži period.

- Najčešći oblik melanoma - površno šireći melanom - relativno sporo raste godinama, dok se druge forme mnogo brže razvijaju, i to za svega nekoliko meseci. Zbog toga je važno javiti se lekaru ako se primeti bilo kakva izraslina na koži koja se menja i ima nepravilan oblik, ivice i više boja - tvrdi naša sagovornica.

Kako kaže, najuspešnije lečenje je rano otkrivanje i hirurško uklanjanje melanoma uz pregled tkiva pod mikroskopom.

- Kod bolesnika kod kojih se melanom proširio na limfne čvorove i unutrašnje organe, u lečenju se primenjuje hirurgija, a ako se bolesti proširi u unutrašnje organe, postoje nove terapijske opcije u vidu ciljane terapije i imunoterapije, koje su odnedavno dostupne u okviru zdravstvenog osiguranja, ali je potrebno da se ove terapijske opcije prošire tokom ove godine uvođenjem novijih lekova i njihovih kombinacija preporučenih prema nacionalnom i evropskom vodiču - zaključuje dermatovenerolog.

U odnosu na druge svetske zemlje (Australija i Novi Zeland), Srbija se sa stopama oboljevanja nalazi u grupi zemalja sa nižim rizikom oboljevanja, ali se broj obolelih povećava svakih pet godina za 20 odsto, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju stanovništva u prethodnih 50 godina.

Poseban problem je činjenica da se 80 odsto pacijenata dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je tumor debljine veće od jedan milimetar, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe.

Prevencija

Doktorka savetuje da u cilju prevencije izbegavate nepotrebno izlaganje kože sunčevim zracima od 11 do 17 sati, ukoliko je vaša senka manja od vas, tražite hlad. Ukoliko planirate da se odmarate pored mora tokom leta, birate plaže koje imaju prirodnu hladovinu.

- Nosite pantalone i majice dugih rukava, šešire i naočare za sunce nepropustljive za UV zračenje. Nanosite kremu za zaštitu od sunca s faktorom SPF najmanje 30 UVA + UVB. Pregledajte svoju kožu, i ako primetite mrlju ili čvorić na koži koji se menja i raste, javite se dermatologu - savetuje prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, i dodaje da obavezno izbegavate solarijum i da vitamin D nadoknadite pravilnom ishranom a ne sunčanjem. Više informacija o zaštiti od sunca i samopregledu kože može se naći na veb stranici kampanje Euromelanom www.euromelanoma.org/serbia i veb stranici Vojnomedicinske akademije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading