PRIRODNI NAPICI IZ RUSIJE: Oslobodite se viška tečnosti uz ove čajeve

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekovite biljke stimulišu bubrege da izlučuju više natrijuma u urinu. Kada se ispere natrijum, telo povlači i vodu iz organizma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Problem sa viškom tečnosti u telu možete rešiti čajem od lekovitih biljaka

Stiglo je proleće, a uskoro će i lepše vreme. Sada je idealno vreme da sredite figuru i oslobodite se viška. Da li ste znali da dobar deo tog viška čini voda? Većina ljudi povremeno ima problem sa zadržavanjem tečnosti u organizmu, međutim, ako redovno patite od nadutosti, to nikako nije dobro jer uvećava organe i smanjuje njihovu funkciju.

KAO SUNĐER

Foto: pixabay.com

Tečnost se skladišti u prostoru tkiva između ćelija koje je ispunjeno vodom poput sunđera natopljenog tečnošću. Usled nakupljanja tečnosti, kilaža može da oscilira od kilogram do tri za svega 24 časa. Postoje mnogi razlozi za zadržavanje vode i kod zdravih ljudi, kao što su loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, hormonska neravnoteža ili menstrualni ciklus, ali nadutost može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema srca, bubrega, jetre ili štitaste žlezde.

BOLJE PRIRODNO

Diuretički medikamenti koje prepisuju lekari pospešuju gubitak kalijuma i magnezijuma, koji su veoma važni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mišića i uopšte energiju, pa je bolje probati da problem rešite prirodnim čajevima koji ne izazivaju nikakve sporedne efekte i nisu štetni po vaše zdravlje. Lekovite biljke stimulišu bubrege da izlučuju više natrijuma u urinu. Kada diuretici isperu natrijum, telo povlači i vodu iz organizma.

RECEPTI

Foto: pixabay.com

Ruski čaj

Ovaj čaj je veoma efikasan diuretik jer stimuliše rad bubrega i tako pospešuje izmokravanje. Ako se uz to dodaju i antimikrobna svojstva koja poseduje, imate veoma moćnu zaštitu od svih mogućih urinarnih infekcija.

Kleka

Biljka kleka kao veoma moćno sredstvo još od srednjeg veka koristi se za redukciju nakupljene vode. Čaj od svežih, istucanih bobica čisti krv izazivajući znojenje i kao blag diuretik putem mokraće odvodi štetne materije iz organizma.

Hibiskus

Studije su pokazale da ova biljka podstiče povećanu filtraciju bubrega i na taj način pomaže u oslobađanju nakupljene tečnosti. Čaj od hibiskusa se priprema veoma jednostavno: potrebno je da kašičicu cvetova hibiskusa prelijete šoljom ključale vode, poklopite, ostavite da odstoji do 10 minuta, a zatim da procedite i pijete čaj po potrebi, najviše tri šolje dnevno. Može se piti topao i hladan.

Morač

Morač ili divlja mirođija podstiče izbacivanje suvišne soli i vode i sprečava sakupljanje toksina, a podstiče varenje. U šolju tople vode sipajte kašičicu semena morača. Pokrijte i pustite da se natapa oko 10 minuta, pa procedite. Pijte tri puta na dan.

Foto: pixabay.com

Breza

Pomešati po 30 g brezovih pupoljaka i lišća i po 10 grama brezove kore i korena zečjeg trna, peršuna i iđirota. Tri kašike smeše prokuvajte u pola litra vode, ostavite da se prohladi, pa dodajte na vrh noža sodu bikarbonu. Posle šest sati procedite i pijte čaj tri puta dnevno pre jela.

Rastavić

Ekstrakt rastavića ima iste efekte kao i diuretici, ali sa manje neželjenih efekata, zbog čega je dobra alternativa lekovima, naročito ako ste imali problema sa nuspojavama. Prelijte dve kašike biljke sa pet decilitara ključale vode i ostavite da odstoji. Procedite i pijte više puta u toku dana.

Glog

Hranljive materije ove biljke povećavaju urinarno izlučivanje i samim tim smanjuju nadutost. Uzmite jedan do jedan i po gram lista ili cveta ili 0,3 grama izmrvljenog ploda, koji se onda preliju sa 150 ml ključale vode. Nakon što skinete sa vatre, ostavite neko vreme da odstoji. Možete da ga konzumirate tri puta na dan.

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Maslačak

Za neke ljude maslačak je samo korov. Ali nedavna istraživanja su pokazala da jedna od komponenata maslačka povećava aktivnost bubrega i frekvenciju mokrenja. Čaj od maslačka se pravi tako što se natopi jedna kašičica ove biljke u šolji tople vode. Ostavite da stoji oko 10 minuta, a zatim procedite. Pijte ovaj čaj tri puta na dan.

Šipurak

Po 40 grama zdrobljenih šipuraka kuvajte pet minuta u pola litra vode. Pri kraju ključanja dodajte po pet grama zovinog cveta, lista pitome nane i klekinja. Odmah poklopite, skinite sa vatre, pa posle dva sata procedite čaj i popijte u toku dana u tri, četiri šolje.

Čajna mešavina

Pomešajte jednake delove rastavića, kukuruzne svile i troskota, pa tri kašike mešavine prelijte sa sedam decilitra ključale vode i ostavite da odstoji poklopljeno sat vremena. Procedite i pijte u gutljajima u toku dana umesto vode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading