Alkohol je štetniji za žene, nego za muškarce

Autor: lepotaizdravlje.rs

Lifestyle

20.04.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački naučnici odlučili su da sprovedu istraživanje o uticaju alkohola na stopu smrtnosti kod žena. Ovo istraživanje pokazalo je da žene koje piju alkohol, imaju veći stepen rizika od smrtnosti, u odnosu na muškarce.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ispitivanje je trajalo čak 14 godina, na uzorku od 4700 ispitanika, starosti od 18 do 64 godine. Od njih se samo 149 smatra alkoholičarima, 119  muškaraca  i 30 žena.

Istraživanje je pokazalo da je rizik od smrti, kod žena sklonih alkoholu, čak 460% veći od rizika ljudi koji žive normalnim životom.  Kod muškaraca sklonih alkoholu, ovaj procenat iznosi 190%.

Ovo istraživanje jedno je od prvih istraživanja o alkoholizmu koje se odnosi na razlike u polu, jer su podaci o polu retki, čak i u kliničkim uzorcima.

Tokom istraživanja postojala su dva glavna ograničenja. Prvo je da je samo manjina registrovanih alkoholičara bila na lečenju, ali nema saznanja o tome kako se odabiraju kandidati. Drugo ograničenje je da nemaju dokaza o mogućim učincima lečenja specijalizovanog alkoholizma i uticaju na smrtnost među ljudima kojima je dijagnostikovan alkoholizam.

Zaključak istraživanja važan je za sve žene, posebno one sklone kojoj čašici više i upozorava lepši pol da treba biti jako oprezan jer im alkohol šteti više nego muškarcima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading