SVE NA JEDNOM MESTU: Jeftino opremite baštu, uz besplatan stručni savet

Autor:

Lifestyle

06.04.2018

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proleće je počelo, pa je idealno vreme da se sređuju terase, bašte i dvorišta, a sve što vam je potrebno da napravite pravi mali raj u svom domu nalazi se na 23. Međunoarodnom sajmu hortikulture BeoPlantFair 2018, koji traje još u subotu na Beogradskom sajmu.

RepublikaFoto: Zorana Tome Dimitrijević
POŽURITE! Subota je zadnji dan

Osim ukrasnog i začinskog bilja, čije sadnice možete kupiti vrlo povoljno (od 40 dinara za npr. rasad cveća dan-noć, preko lavande ili žalfije za 150 dinara, mente za 100...) svi koji vole da rade na uređenju svoje bašte ili terase, ovde mogu da nađu i kompletnu opremu za sađenje i gajenje biljaka. 

Tako, na primer, za samo 150 dinara, možete obezbediti jednostavan sistem za zalivanje cveća u saksiji "Blumat", pa će vam svaki odlazak na odmor biti mnogo bezbrižniji.

Ko želi još napredniji i sistem za gajenje biljaka, svakako bi trebalo da vidi genijalan sistem UrbiGo - pametna bašta – kvadrat zelenila za savremeni dom. Radi se o naizgled običnoj kutiji, koja je zapravo sistem za gajenje biljaka (idealno za začinsko bilje u kuhinji) koji je povezan za aplikacijom na vašem mobilnom telefonu. 

UrbiGo je automatizovan sistem nastao spajanjem pametnih hardverskih komponenti i atraktivnog dizajna, kreiran kao moderan proizvod za savremeni dom koji omogućava uzgajanje sopstvene sveže organske hrane lako tokom cele godine. Pametna bašta u vidu vertikalnog panela u koji su ugrađeni senzori za vlagu, temperaturu i svetlost, šalje podatke na UrbiGo aplikaciju za mobilni telefon i vlasniku omogućava svakodnevne informacije o napretku i zdravlju biljaka. Uz pomoć tehnologije moguće je naučiti nešto novo o poreklu zdrave hrane i značaju pametnih bašti u gradovima.

 

 

U okviru 23. MEĐUNARODNOG SAJMA HORTIKULTURE organizovana je 21. Međunarodna izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode, zatim 6. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme MotoPlantExpo, kao i 2. Izložba organskih proizvoda Organic Fest.

Dakle, osim opreme za sređivanje bašte, tu su izlagači lekovitog bilja i čajeva, kao i meda iz cele zemlje.

Ovu manifestaciju Beogradskog sajma tradicionalno  obogaćuju dve velike tematske izložbe – Izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode i  Izložba baštenskih i parkovskih mašina MotoPlantExpo. To znači da je BeoPlantFair odlična prilika za sve male proizvođače i domaćinstva da izađu izvan lokalnih tržišta i uspostave nove kontakte u prilog budućih saradnji.

Sve oblasti hortikulture na jednom mestu

Više od 100 izlagača i drugih učesnika iz zemlje i inostranstva - pojedinaca, udruženja, zemljoradničkih zadruga, privrednih organizacija, multinacionalnih kompanija, distributera, proizvođača-uzgajivača, trgovaca, pejzažnih arhitekata, akademskih i naučnih institucija, komunalnih preduzeća - zajedno sa značajnim brojem poslovnih posetilaca, najšire publike i ljubitelja prirode, okupljaju se da pokažu i dokažu kako se i zašto može živeti i lepo i zdravo.

 

 

Učesnici predstavljaju sve oblasti hortikulture - uzgajanje cveća i cvetnog materijala, proizvodnju sadnica i semenskog materijala, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja, uzgoj i održavanje zelenih površina, mehanizaciju za hortikulturu, zalivne sisteme, plastenike, sredstva za prehranjivanje i zaštitu, pejzažnu arhitekturu…

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije je pokrovitelj i jedan od najaktivnijih učesnika i motivatora ove manifestacije.

Sinteza stručnog, edukativnog i estetskog

Koncept Sajma hortikulture zasnovan je na sintezi stručnog, edukativnog i estetskog, a celokupan program sajma raspoređen je u četiri celine.

Flora uključuje sadne i semenske materijale, dekorativne biljke, proizvodnju i preradu voća i povrća, unutrašnju dekoraciju, sisteme zalivanja, staklene bašte, mašine za hortikulturu, sredstva za prihranjivanje i zaštitu biljaka, te biljnu farmaciju i kozmetiku.

 

 

Zeleni dizajn se bavi uređenjem enterijera i eksterijera, održavanjem bašta, parkova i šuma, dendro materijalom, uz prezentaciju stručne literature i publikacija.

Darovi prirode i Organik fest posvećeni su pečurkama i šumskim plodovima, medu i proizvodima od meda, lekovitim čajevima, melemima i balzamima, proizvodnji lekovitog i aromatičnog bilja, organskoj proizvodnji i baštovanstvu, organskim proizvodima i zdravoj hrani uopšte.

Izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode posetiocima nudi prilku da vide, probaju i kupe - lekovite čajeve i meleme, med i preparate od meda, proizvode lekovitog i aromatičnog bilja, gljive i šumske plodove, fitokozmetiku, fitofarmaciju, stručnu literaturu…

MotoPlantExpo tradicionalno okuplja izlagače, proizvođače i distributere parkovskih i baštenskih mašina i opreme, male poljoprivredne, transportne i hortikulturne mehanizacije, mašina i alata za šumarstvo, zalivnih sistema i plastenika, parkovskog mobilijara, dečjih igrališta, fitnes i sportskih terena, alate i opremu za baštovanstvo, razne vrste materijala za uređenje bašta i vrtova...

RepublikaFoto: Zorana Tome Dimitrijević
Ofarbane čuvarkuće prava atrakcija na sajmu

Zabavni i interaktivni sadržaji za posetioce

Sajamski program podrazumeva i izložbe, demonstracije, predavanja i prezentacije iz raznih oblasti hortikulture, uz učešće eminentnih domaćih i inostranih predavača i prezentera. Uz edukativni segmet manifestacije zastupljeni su i zabavni sadržaji, kreativne radionice, takmičenja i nagrade za učesnike i posetioce.

Radno vreme sajma je od 10 do 19 časova.

Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200 (za grupe veće od 20 ljudi) i za organizovane grupe đaka i studenata 100, a parking se plaća 100 dinara po satu. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading