Tetka Saveta

VEĆ SU SVUDA! AKO VIDITE OVU BUBU NA ZIDU, NI SLUČAJNO JE NE UBIJAJTE: Jezive su, ali ukazuju na jedan veliki problem koji imate u kući

Sinoć sam videla prvu ove godine - i to na zidu u spavaćoj sobi!

10.05.2024 12:37

VEĆ SU SVUDA! AKO VIDITE OVU BUBU NA ZIDU, NI SLUČAJNO JE NE UBIJAJTE: Jezive su, ali ukazuju na jedan veliki problem koji imate u kući
Stephen Dalton / Avalon / Profimedia

Ako nešto ne volim, to su stonoge. Imam averziju prema njima odmalena, a kako ih najčešće viđamo leti, obično budem mirna tokom ostatka godine. Međutim, sinoć sam videla prvu na svom zidu i noge su mi se oduzele. Nisam je ubila, a evo i zašto. 

Dok ih često viđamo kako brzinom svetlosti jurišaju po podovima i zidovima svojih domova, kućne stonoge su do sada ostale pomalo misteriozne u očima mnogih. Međutim, neka istraživanja pokazuju da ovi zastrašujući insekti mogu imati ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u domovima širom sveta.

Iako na prvi pogled izgledaju neugledne, ove stonoge imaju neobične karakteristike koje ih čine korisnim članovima ekosistema u vašem domu.

Evo zašto ne treba da ubijate stonoge

Otkriveno je da su ove stonoge ključni faktor u kontroli populacije štetočina kao što su moljci, muve, termiti, buve, mravi, paukovi i grinje.

Njihovu korisnost leži u njihovom apetitu i metabolizmu. Kućne stonoge imaju brz metabolizam, što ih čini stalno gladnim i spretnim lovcima na insekte. Njihove dve noge blizu glave nose otrov koji koriste za hvatanje plena, dok ostale noge služe za omatanje oko ulovljenih insekata.

 

Jedna od karakteristika kućnih stonoga je da ne stvaraju mreže ili gnezda unutar domova, već neprekidno lutaju u potrazi za hranom. Njihova prisutnost je uglavnom znak da u domu postoji populacija drugih štetočina.

 

Stručnjaci savetuju domaćinstvima da održavaju higijenu i da redovno čiste prostorije, posebno obraćajući pažnju na uglove gde se stonoge često zadržavaju. Takođe, preporučuje se uklanjanje ostataka hrane koji mogu privući insekte.

Kućne stonoge obično se mogu naći u vlažnim područjima kao što su kupatila ili podrumi. Aktivne su tokom noći i mogu biti dugačke do pet centimetara, sa čak 15 pari nogu. Njihov životni vek varira između tri i sedam godina.

BONUS VIDEO: 

Komentari (1)

nekko

10.05.2024 14:34

Imam ih u kuci. "Uvezao" sam ih iz Crne Gore. Kad naletim na neku, imam "specijalnu" kutiju za bezbedno izbacivanje iz kuce. Ima vise "hrane" napolju nego u kuci. Divna stvorenja kao i paukovi koji regulisu sve ostalo sto stonoge ne dohvate.