Evo prirodnog načina da obnovite hrskavice kolena!

Autor: Republika

Lifestyle

02.04.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravilna ishrana je ključna za prevenciju gotovo svih problema sa našim zglobovima, ali je podjednako važna i za obnavljanje hrskavice kolena, kuka i kičme.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ishranom obnovite hrskavicu

Održavanje optimalne telesne mase sa dobro izbalansiranim namirnicama, kao i izbegavanje velikog fizičkog naprezanja tokom dana, dokazano smanjuju rizike od preteranog trošenja i potencijalnih oštećenja hrskavice.

Simptomi koji ukazuju na smanjen kvalitet strukture hrskavice ili čak njen potpuni nestanak jesu bol prilikom kretanja, kao i otok i zategnutost mišića.

Osim degenerativnih promena, uzrok trošenja i oštećenja hrskavice mogu biti i drugi faktori – mehaničke povrede prilikom udaraca, preterana fizička aktivnost, nošenje teškog tereta, kao i gojaznost, u nastavku teksta pročitajte koji su najbolji prirodni lekovi za obnavljanje hrskavice kuka, kolena i dr.

KAKO OBNOVITI HRSKAVICU KOLENA I KUKA

Istraživanja novijeg datuma su pokazala da je konzumacija namirnica bogatih amino-kiselinom lizin od izuzetno velike pomoći, jer ona učestvuje u obnavljanju kolagena od kojeg se naša hrskavica sastoji. S obzirom na to da se ona ne sintetiše u organizmu, potrebno ju je unositi preko hrane – optimalna količina jeste 12 miligrama za svaki kilogram naše telesne mase.

RepublikaFoto: pixabay.com
Crveno meso je bogato lizinom koji obnavlja kolagen hrskavice

Tom supstancom obiluju namirnice kao što su mahunarke, bakalar, crveno meso, jaja, soja, jogurt, sir, sušeno voće, pasulj i sl.

KOJA SE HRANA ZA HRSKAVICU PREPORUČUJE

Ishrana koja se bazira na namirnicama bogatim vitaminima od ključnog je značaja za pravilno formiranje i obnavljanje hrskavice kolena. Najveći deo nje s vremenom okoštava, pa je potrebno unositi što je moguće više vitamina da bi se produžio njen vek i gipkost.

Telu je neophodan vitamin C jer on podstiče stvaranje kolagena ključnog u izgradnji zdravih ligamenata i tetiva.

Optimalna dnevna količina iznosi 75 miligrama, a odličan izvor su citrusi, narandže, mandarine, grožđe, kupine, kao i njihovi sokovi.

Vitamina C ima i u crnom luku, paprici, krompiru, zelenoj salati i sl. Ishrana bazirana na tom voću i povrću takođe može smanjiti rizik od pojave gihta koji nastaje nagomilavanjem mokraćne kiseline u zglobovima. Isto tako i vitamin D se preporučuje.

Studija realizovana 2009, koja je objavljena pod naslovom "Artritis i reumatizam" potvrđuje da su izlaganje sunčevoj svetlosti i vitamin D direktno doprineli boljoj pokretljivosti zglobova kod obolelih koji su tom prilikom testirani.

Rezultati studije pokazali su da je neophodno unositi dovoljne količine vitamina D u organizam kako bi se sprečila pojava osteoartritisa. On se, osim u sunčevoj svetlosti, nalazi u mleku, hlebu, žitaricama, kao i masnoj ribi poput lososa, ali i u haringama i ostrigama.

Namirnice bogate vitaminom A podstiču obnavljanje hrskavice kuka i koljena

PRIRODNI LEK ZA OBNAVLJANJE HRSKAVICE – ŽELATIN

Dodatak je mnogim salatama i desertima, a osim što je veoma jednostavan za pripremu, želatin ima još jednu prednost – on je izvanredan prirodni lek za obnavljanje hrskavice u kolenu, kuku i ostalim zglobovima. Naime, istraživanja su pokazala da konzumacija ove namirnice u znatnoj meri može da pomogne u regeneraciji hrskavice, jer ima sličnu hemijsku strukturu. Oštećena i istrošena hrskavica u kolenu, može nam napraviti velike probleme, i u velikoj meri nam narušava kvalitet života – stoga jedite želatin za hrskavicu svakodnevno, jer osim što će pokrenuti zglobove učestvovaće i u regeneraciji.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Voće sa vitaminom C će preporoditi vaše hrskavice

Optimalna količina iznosi 10 grama dnevno, a redovnom konzumacijom mogu se sprečiti i neprijatni simptomi osteoartritisa. Veoma je bogat proteinima, ima 10 esencijalnih amino-kiselina, između ostalih, prolin i hidroksiprolin, koji pomažu u regeneraciji mišićnog tkiva.

Još jedna prednost jeste i to što u želatinu nema ni masti ni holesterola, što nije slučaj s većinom namirnica bogatih proteinima. Osim toga, obiluje kolagenom, supstancom koja učestvuje u izgradnji tkiva, kostiju, tetiva, ligamenata i hrskavica, čije se količine obično smanjuju s vremenom kako starimo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading