LENČARENJEM U KADI, POTROŠIĆETE ISTO KALORIJA KAO DA HODATE POLA SATA!

Autor:

Lifestyle

22.03.2018

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izležavanjem u vodi od 40 stepeni Celzijusa potrošićete isto kalorija kao da ste pešačili pola sata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Osim toga kalorije topi i hladan tuš. Tako se, aktivira smeđe masno tkivo čija je uloga u telu otapanje naslaga bele masnoće .

Stručnjaci u ovoj oblasti napravili su test sa 14 muškaraca. Najpre su ih poslali da voze biciklu sat vremena, a potom su isto toliko vremena ležali u kadi punoj vruće vode - temperatura vode iznosila je 40 stepeni Celzijusevih.

Otkrili su da vožnja bicikla otapa više kalorija, ali i da izležavanje u kadi troši 130 kalorija, što je otprilike kao pola sata hodanja. Razlog gubitku kalorija u toploj vodi je, kažu, podizanje telesne temperature, prenosi Daily Mail.

Naime, telo na taj način pokušava da se oslobodi suvišne toplote čime koristi dodatnu energiju što može dovesti do veće potrošnje kalorija pa i gubitka kalorija, odnosno, masnog tkiva.

Takođe, povećava i ubrzava cirkulaciju krvi i deluje umirujuće.

Naučnici su potom 24 sata pratili nivo šećera kod svih ispitanika. Šećer u krvi bio je niži za oko 10 odsto nakon relaksacije u toploj kupki u odnosu na vožnju bicikle.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kažu da "pasivno zagravanje" smanjuje upalu. Na primer, u Finskoj koriste medicinske tretmane bazirane na zagrevanju tela, a u časopisu "JAMA Internal Medicine" je objavljeno kako sedenje u sauni može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading