MEDICINSKO ČUDO: Žena je pronađena zaleđena u snegu, svi su mislili da joj nema spasa, a onda se desilo NEŠTO NEVEROVATNO (VIDEO)

Autor:

Lifestyle

25.10.2023

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle šest sati provedenih na vejavici verovalo se da će u najboljem slučaju ostati bez nogu, međutim...

MEDICINSKO ČUDO: Žena je pronađena zaleđena u snegu, svi su mislili da joj nema spasa, a onda se desilo NEŠTO NEVEROVATNO (VIDEO)

Foto: Youtube-Fox

Džin Hilijard se vozila kući iz noćnog provoda sa prijateljima kad je izgubila kontrolu nad vozilom i završila u jarku.

Zbog snega koji je nemilice vejao i temperature koja se spustila 30 stepeni ispod nule znala je da što pre mora da pronađe utočište. Tada 19-godišnjakinja, Džin se setila da njen prijatelj Voli Nelson živi u tom kraju, pa je krenula put njegove kuće. Ipak, ispostavilo se da je to duža šetnja nego što je u prvi mah pretpostavila, a uz to hodala je po snežnoj mećavi duže od sat vremena. Kad je bila već blizu Nelsonove kuće, okliznula se i licem pala u sneg.

Džin je ležala u nesvesti šest sati, a telo joj se hladilo. Nelson ju je pronašao sledećeg jutra, kako je opisao, "smrznutu kao komad zaleđenog mesa“.

Uprkos tome što su joj udovi bili ukočeni, njena koža neverovatno bela, a oči fiksirane, uspela je da se izvuče.

Foto: ST/K. JOVANOVIĆ

Zbog snega i leda na putu Džin je izgubila kontrolu nad vozilom (Ilustracija)

 

U intervjuu za Foks 9 rekla je da je "definitivno bilo čudo što je preživela“. Mnogi je dnas nazivaju fenomenom.

Njeno iskustvo bliske smrti odigralo se 20. decembra 1980. godine, u gradu Lengbiju u Minesoti.

Nedugo pošto je završila srednju školu, Džin je sa prijateljima i tadašnjim dečkom Polom krenula u noćni izlazak. Oko ponoći je očevim “fordom“ krenula kući. Zbog zimskog vremena Džin je skliznula sa puta na ivici indijanskog rezervata Bela zemlja.

U kaubojskim čizmama, kaputu i rukavicama odlučila je da prošeta do kuće svog prijatelja, za koju je verovala da se nalazi u blizini. Ali, kuća je bila čak četiri puta dalje nego što je Džin u prvih mah pomislila.

Izgubila je oslonac i završila u snegu svega nekoliko metara od ulaznih vrata kuće do koje je želela da stigne. To je poslednje čega se seća.

- Kao da je neko ugasio svetla, a ja zaspala – priseća se Džin.

Bila je napolju oko šest sati pre nego što ju je u sedam sati izjutra pronaša njen prijatelj kod kojeg je, zapravo, te noći i krenula da potraži utočište od vejavice i debelog minusa.

Voli je video stope u snegu na svom travnjaku koje su vodile do tela koje je nepomično ležalo; bila je to Džin koja se onesvestila od hladnoće.

Opisao ju je kao santu leda čiji su zglobovi i mišići bili tvrđi od daske.

Primetivši "nekoliko mehurića iz njenog nosa", Voli je odjurio u kući u pozvao pomoć pre nego što je odvezao Džin u najbližu bolnicu.

Njeno telo je bilo toliko ukočeno da medicinari uopšte nisu morali da koriste kolica kako bi je iz vozila prebacili u bolnicu.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Posle šest sati provedenih u snegu Džin je prebačena u bolnicu (Ilustracija)

 

- Bila sam potpuno ukočena. Jedan medicinar me je uhvatio za ramena, a drugi za stopala i tako su me nosili – prepričava Džin.

Tad je otpočela borba da se njeno telo zagreje kako bi što pre bila "vraćena u život“.

- Njeno telo je bilo hladno, potpuno čvrsto, baš kao komad mesa kad ga izvadite iz dubokog zamrzavanja – rekao je za "Njujork tajms“ dr Džordž Sater koji ju je lečio.

Kako je u to vreme pisao "Njujork tajms“, Džin je bila hladna, koža joj je bila previše tvrda, toliko tvrda da lekari nisu mogli da je probiju iglom, temperatura tela bila je toliko niska da nije bilo moguće izmeriti je termometrom, a njen puls od 12 otkucaja u minuti jedva da je registrovan.

Osoblje je skinulo sa Džin zaleđenu odeću i pokrilo je smrznutu devojku toplim ćebadima, a njena porodica je čekala da se desi čudo.

- Nisu verovali da sam živa. Bila sam crna od struka naniže. A kad ti tkivo pocrni, obično nema povratka... Lekari su rekli mojim roditeljima da nisu sigurni da će uspeti da me odmrznu, a i ako im to pođe za rukom verovatno ću ostati bez obe noge – prepričava Džin.

A onda se dogodilo čudo!

Nekoliko sati kasnije Džin se probudila, u podne je već počela da priča, a do kasnog popodneva skoro da se vratila u normalu.

Lekari su bili zapanjeni.

Džin je bila u bolnici sedam nedelja da bi bila pod zdravstvenim nadzorom i ponovo naučila da normalno hoda, ali osim utrnulih nožnih prstiju i žuljeva nije imala druge posledice i ubrzo je u potpunosti opet bila zdrava.

Ona je, kako navodi britanski San, i dalje jedina osoba poznata javnosti koja je uspela da se izvuče iz „dubokog smrzavanja“ bez trajnih povreda i posledica.

Prisećajući se dana provedenih u bolnici, Džin kaže da joj je prva nedelja bila najteža.

- Sećam se bolova i ukočenosti. Ali, posle toga bila sam dobro – priča ova neverovatna žena.

Džin je posle toga rodila troje dece.

I dalje, kaže, uživa u hladnoći, iako dobija da vozi noću po zaleđenim putevima.

 

 

Naučnici podsećaju da ekstremna hipotermija ne znači istovremeno i smrt, a mnogi ljudi se "vraćaju“ nakon što su bili izloženin izuzetnoj hladnoći. Pretpostavka je da je temperatura tela Džin bila oko 27 stepeni, kad je izgledala kao da je smrznuta.

Postoji velika razlika između metafore "zaleđen do kostiju“ i bukvalno zaleđene krvi u venama. Njeno telo je verovatno bilo čvrsto i kruto zbog rigidnosti mišića, što je uobičajeni simptom hipotermije. Džin je u satima smrzavanja imala neobično belu boju kože i ukočen pogled jer je njeno telo verovatno zatvorilo kanale do krvnih sudova da bi njeni vitalni organi mogli da funkcionišu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading