SAČUVAJTE CVEĆE I TOKOM ZIME: Postoje ČETIRI pravila ali je OVO najvažnije, uradite to i ne brinite se!

Autor: M.O.

Lifestyle

03.12.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre svega najvažnije je vašim biljkama obezbediti dovoljno svetlosti tokom zimskih dana.

SAČUVAJTE CVEĆE I TOKOM ZIME: Postoje ČETIRI pravila ali je OVO najvažnije, uradite to i ne brinite se!

Foto: pexels.com

Kako hladnije vreme dolazi, tako se svi ljubitelji cveća pitaju kako da svoje biljke pripreme za novonastalu situciju. 

Iako pojedine sobne biljke dobro podnose prostore sa suvljim vazduhom, na većinu njih promena godišnjeg doba veoma utiče, ali uz primenu ovih saveta i one će opstati i oplemenjivaće vaš životni prostor u toku jeseni i zime.

Zalivanje u toku jeseni

U toku jeseni biljke ulaze u fazu mirovanja, proces fotosinteze je manje intenzivan i samim tim im je potrebna i manja količina vode.

Zalivanje biljaka zavisi od vrsta, ali postoje određena pravila kojih bi se trebalo da se pridržavate o bilo kom cveću da je reč.

Republika

Foto: pexels.com

Veoma je važno da ispratite sve korake kada je očivanje biljaka u pitanju

 

Zalivanje bi trebalo obavljati ujutru, a posle pola sata prosuti višak vode koji se nakupio u tacni saksije. U protivnom, postoji mogućnost da koren istruli.

Za zalivanje se može koristiti biljni čaj i voda u kojoj su kuvana jaja, jer će biljkama na taj način dati potrebne minerale.

Kako prehranjivati biljke u toku jeseni

Važna stavka je u pripremi biljaka za jesen odnosi se i na prehranjivanje. Ono se isključivo vrši početkom jeseni, kako bi se biljka fiziološki pripremila za zimu.

Prilikom kupovine, vodite računa da koncentracija azota bude manja, a fosfora i kalijuma veća. Najbolje je upotrebiti organske preparate sa ekstraktom algi i aminokiselina.

Republika

Foto: Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Budite oprezni kako zalivate biljke tokom hladnijih dana

 

 

Presađivanje se ne preporučuje u jesenjim danima

Presađivanje biljaka u toku jeseni i zime nije preporučljivo, jer u tom period one miruju. Ukoliko baš morate da presadite biljku, obavezno koristite potpuno novu zemlju i veću saksiju od one u kojoj se do tada biljka nalazila.

Sukulenti ne treba da provedu zimu napolju

Kada su u pitanju sukulenti, oni ne bi trebalo da prve jutarnje mrazeve dočekaju napolju. Osim u sobi, jesen i zimu mogu da provedu i u garaži, svetlarniku ili zastakljenoj terasi, ako je temperatura niža od 8 stepeni.

Osim toga, bitno je da saksije ne budu direktno na betonu, ukoliko se radi o takvoj podlozi, već ih izdignite i i na taj način zaštitite od hladnoće.

U tom položaju neka ostanu do marta – nemojte da ih pomerate ili zalivate.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading