BANANOM I BADEMOM protiv suve kože

Lifestyle

20.02.2018

01:11 >> 13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usled hladnog vazduha s površine kože isparava veća količina tečnosti, pa joj je potrebna dodatna nega jer ovo nije samo estetski već i zdravstveni problem.

RepublikaFoto: pixabay.com
Napravite masku za lice od kašike izgnječene banane, žumanceta, pavlake i meda

Suva koža zimi je redovna pojava kod većine ljudi. Hladan zimski vazduh je suv, smanjuje se količina prirodnih masnoća, pa sa površine kože isparava veća količina tečnosti. Dodatni udar na kožu je i suv vazduh u klimatizovanim prostorijama, zbog čega ona postaje gruba, podložna svrabu, iritaciji i nastanku ekcema.

Važno je znati i da suva koža nije samo estetski već i zdravstveni problem jer kao takva ne ispunjava osnovnu funkciju - zaštita od spoljnih uticaja. Zato je kožu tokom zime potrebno posebno negovati. U tome pomažu i brojni prirodni recepti iz narodne ruske medicine.

Među njima su maske sa bananama. Prema jednom receptu, izgnječite zrelu bananu, dodajte kašiku mleka, promešajte i nanesite na lice da deluje 15 minuta. Ova smesa biće pravo osveženje za zategnutu isušenu kožu. Možete probati i tako što ćete kašiku izgnječene banane pomešati sa žumancetom, pavlakom i medom. Takođe ostavite da odstoji oko 15 minuta na licu.

U nezi suve kože pomažu i biljna mleka. Ovo su recepti za neka od njih.

LOSION SA KAKAO PUTEROM

Ovo mleko ima tri jestiva prirodna sastojka. Potrebno je 80 grama kakao putera, 80 grama šea putera i 20 grama kokosovog ulja. Prvo dve šolje vode zagrejte do ključanja, a za to vreme kokosovo ulje i šea puter izmiksajte u blenderu. Kakao puter stavite u metalnu posudu i postavite iznad vrele vode. Kad se istopi, dodajte ga u blender i sve izmiksajte. Dobijenu smesu sipajte u teglu i ostavite otvorenu da prenoći u frižideru. Gotov losion može da se koristi za svakodnevnu negu lica i tela i drži se na sobnoj temperaturi u zatvorenoj tegli.

OVSENO MLEKO

Ovo mleko se dobija ekstrakcijom semena ovsa i bogato je vitaminima i mineralima. Ono zbog čega se naročito preporučuje protiv suvoće kože je što u sebi sadrži beta-glukan, koji intenzivno hidrira kožu. Pored toga, ovo mleko je dobro i za kosu.

Foto: pixabay.com

MASKA OD BADEMA

Od sastojaka su vam potrebni šaka badema, malo vode ili bademovog mleka i kokosovo ulje. Iseckati bademe u čoperu ili blenderu na male deliće. Pazite da ga ne smrvite toliko da liči na brašno. Dodajte ih u bademovo mleko/vodu i trljajte snažno na lice/kožu. Umijte se i nanesite na lice i kožu telo malo kokosovog ulja.

LOSION OD ARGANOVOG ULJA

Napravite masku za lice od ovsenih pahuljica, arganovog ulja i meda. U posudi pomešajte dve kašičice ovsenih pahuljica i toplu vodu. Mešajte dok pahuljice ne omekšaju. Zatim ubacite kašičicu arganovog ulja i jednu kašičicu meda. Ovako pripremljenu masku nanesite na lice i ostavite da deluje 10 minuta. Isperite toplom, a zatim hladnom vodom. Koža lica će nakon toga biti nahranjena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading