TRUDNA SA 45 GODINA: Kako da vantelesna oplodnja bude uspešna

Autor:

Lifestyle

24.01.2018

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pacijentkinje koje su blizu pete decenije života bi proceduru trebalo da odrade što pre jer se s vremenom šansa za uspešnu fertilizaciju smanjuje, pa žene sa više od 40 godina ne bi trebalo da gube vreme pokušavajući da zatrudne uz pomoć drugih procedura.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kod žena koje su pušači dokazana je smanjena uspešnost VTO

Vantelesna oplodnja (VTO), veštačka oplodnja ili in vitro fertilizacija sinonimi su za proceduru koja ima za cilj da prevaziđe problem infertiliteta i da rezultat intervencije bude ostvarenje trudnoće. Ukoliko planirate da se u narednom periodu podvrgnete ovoj proceduri, prim. dr sci med. Tomislav Stefanović za Srpski telegraf savetuje kako da budete uspešni.

Foto: Privatna arhiva
prim. dr sci med. Tomislav Stefanović

Selekcija kandidata

- Prilikom selekcije kandidata za VTO potrebno je da se uradi kompletno ispitivanje fertilnosti oba partnera. Problemi sa plodnošću, koji su indikacija za VTO, tubarni su faktor (blokada jajovoda iz raznih razloga). Teški oblici muške neplodnosti, smanjena ovarijalna rezerva, zatim druga stanja koja utiču na plodnost kao što su endometrioza, ovulatorna disfunkcija, insuficijencija jajnika, anatomski poremećaj materične šupljine - objašnjava dr Tomislav Stefanović i dodaje da u odsustvu apsolutnih razloga za VTO kao što sublokada jajovoda i teški oblici muške neplodnosti parovi mogu pokušati sa tri do šest ciklusa superovulacije i intrauterine inseminacije pre odluke za VTO. Stariji parovi bi trebalo ranije da se odlučuju za VTO, a ženama koje imaju više od 40 godina se predlaže da VTO bude primarni način lečenja neplodnosti i da ne gube vreme pokušavajući da zatrudne uz pomoć drugih procedura.

Starost žene

- Jedan od glavnih faktora uspešnosti su godine starosti pacijentkinja. Mlađa starosna dob pacijentkinja povećava uspeh u ostvarivanju trudnoće. Kod starijih pacijentkinja, posebno preko 40 godina, verovatnoća ostvarivanja trudnoće je snižena. Procedura VTO ne utiče na biološku pojavu smanjene plodnosti sa starenjem žena. Gornji limit godina za izvođenje VTO bez donacije jajne ćelije najčešće varira između 41 i 45 godine života. Naravno, ovo nije pravilo i izuzeci su mogući - objašnjava dr Stefanović.

On dodaje i da ovarijalna rezerva takođe predstavlja bitan parameter za uspešnost. Ispitivanje ovarijalne rezerve se vrši uz pomoć nekoliko metoda, na osnovu markera (hormona) iz krvi i ultrazvučne procene. Svakako, za donošenje odluke i procene stanja potrebno je redovno konsultovanje sa ordinirajućim ginekologom.

- Faktori koji mogu imati negativan uticaj na uspešnost VTO su promene na jajovodima (hidrosalpinks), te ih je potrebno blagovremeno dijagnostikovati i lečiti. Kod žena koje su pušači takođe je dokazana smanjena uspešnost VTO. Takođe, uticaj na uspešnost VTO može imati prisustvo mioma i endometrioza - zaključuje lekar Stefanović i dodaje da ciste na jajnicima ne moraju značajno uticati na uspešnost VTO. Konačnu odluku o eventualnom uklanjanju ciste donosi nadležni lekar sagledavajući celokupno stanje pacijentkinje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading