BEZ POSLEDICA: Ruske cake za uživanje u prazničnoj trpezi!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko dođe do prejedanja praćenog otežanim varenjem, nadutošću i mučninom, prvo što treba da uradite je da pijete čaj od nane i kamilice, da jedete čorbice i začine koji pospešuju varenje.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Dozvoljen broj kalorija u toku dana je 2000

Bogata trpeza predstavlja nezaobilazni deo praznika, naročito kod Srba, i tada damo sebi oduška često i više nego što bi trebalo, što ostavlja posledice. Otežano varenje, nadutost, osećaj težine u stomaku, mučnina, samo su neki od simptoma preterivanja u jelu i piću. Ipak uz male cake moguće je uživati u prazničnoj trpezi bez štetnih posledica.

Pečenje, sarma, gibanica, roštilj, ruska salata, uz sve to gomila kolača i torti sa sve sokovima ili alkoholom, obavezan su novogodišnji meni. Međutim, prema rečima nutricioniste Jasne Vujičić, on je višestruko bogatiji od dnevnih potreba za kalorijama i nutrijentima, što svakako opterećuje želudac i druge unutrašnje organe.

- Uopšte nije čudo što Hitna pomoć ima najviše poziva oko novogodišnjih praznika zbog indirektnih posledica preteranog konzumiranja hrane i pića. Još ako se slavlja zaređaju i nastave, tegobe koje nastaju u stomaku mogu biti prilično neprijatne - kaže ona.

ŠTA KAD SE PREJEDEMO

A ako ipak pojedemo previše, postoji nekoliko trikova koji će pomoći, ali imajte u vidu da je to rešenje samo kod povremenog prejedanja.

  • Najbolji saveznici su tečnost, lagani obroci i sveže voće i povrće. Jedite čorbice od povrća, naročito kisele, bareno povrće i salate, kompote
  • Jedite začine jer oni pospešuju varenje i to oni gorki: kim, anis, kumin, korijander i ljuti poput đumbira
  • Pijte čaj od nane i kamilice jer oni podstiču produkciju želudačnih sokova i na taj način poboljšavaju varenje
    Foto: pixabay.com
    Limun podstiče rad probavnog sistema
  • Probiotski jogurt pomaže u smanjenju nadutosti, zatim minerali, posebno kalijum i magnezijum, kojih ima u zelenom povrću
  • Popijte čašu crnog vina jer je antioksidans koji apsorbuje uticaj teške hrane
  • Limun takođe podstiče rad probavnog sistema. Dovoljno je iscediti ga u čaši vode 
  • Hidratacija se podrazumeva. Alkohol, slana jela i hrana bogata šećerom dovode do dehidratacije organizma, pa je važno uneti dovoljno tečnosti
  • Ako vas uhvati mučnina, kašičica sode bikarbone ili jabukovog sirćeta su prva pomoć. Razmutite ih u čaši vode i popijte.

Ne preskačite doručak

Mnogi kao izgovor za prejedanje koriste floskulu "E, sutra neću ništa jesti". To je pogrešno. Najčešća greška koju ljudi prave je da nakon obilnog obroka i slabo prespavane noći preskaču doručak. Tada je nivo šećera u krvi nizak i doručak je veoma važan.

Takođe, ma koliko vam delovalo teško da posle burne noći ustanete, pokrenite se. Šetnja na svežem vazduhu će makar delimično umanjiti posledice prejedanja.

Zlatna pravila za velike gozbe

1. Najvažnije pravilo je da na večeru nikada ne idete praznog stomaka. Nema potrebe da ceo dan gladujete i da se čuvate za svečanu gozbu jer ćete tada više i pojesti i popiti. Jedite normalno, koliko ste gladni. Preporučljivo je da popijete vode ili čaj i pojedete šaku badema ili drugog koštunjavog voća. To će pomoći da se brže zasitite manjom količinom hrane i poboljšaće varenje.

2. Ako ste ipak stigli na proslavu gladni, počnite prvo sa laganijim jelima, najbolje sa povrćem, ili salatama koje obiluju proteinima koji će produžiti osećaj sitosti. Imajte u vidu da većina hrane koja je na svečanoj trpezi, može da bude obrok sam za sebe. Recimo, 100 grama ruske salate sadrži isto kalorija kao 100 grama svinjskog buta. Uzmite pomalo od svega, ali budite svesni da se svaki zalogaj računa.

3. Ne žurite. Sporo žvaćite i uživajte u svakom zalogaju, jer ćete tako bolje osetiti ukus hrane i brže ćete se zasititi. Tokom gozbe obavezno napravite nekoliko puta pauzu. Ustanite od stola, protegnite noge. Tako ćete duže uživati u prazničnoj trpezi, moći ćete da probate više ukusa, i sprečićete mogućnost pejedanja. Ukoliko pijete, najbolje je da na svake dve čašice popijete jednu čašu vode kako biste sprečili opijanje.

4. Još jedno zlatno pravilo je da prestanete na vreme, odnosno kad je najslađe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading