ZABORAVITE NA NESANICU: Popijte neki od ovih napitaka i konačno ćete se naspavati

Autor:

Lifestyle

05.12.2021

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje napici koji mogu da vam pomognu da lakše utonete u svet snova - popijte ih pre spavanja i uživajte u dugoj i opuštajućoj noći...

ZABORAVITE NA NESANICU: Popijte neki od ovih napitaka i konačno ćete se naspavati

Foto: pexels.com

Pojedini napici utiču na naš dnevni, ali i noćni ritam, baš kao i hrana. Pića s kofeinom, recimo, ili sa previše šećera mogu da izazovu nesanicu, posebno ako ih uzimate pre spavanja. S druge strane, postoje napici koji mogu da vam pomognu da lakše utonete u svet snova - popijte ih pre spavanja i uživajte u dugoj i opuštajućoj noći.

Voda

Voda je osnovni, esencijalni napitak za zdravo i normalno funkcionisanje vašeg tela. Dnevna preporučena količina je oko dva do (maksimum) tri litra, u slučaju da se više fizički naprežete, da je napolju viša temperatura, trudni ste, dojite ili imate zdravstvene tegobe koje uzrokuju prekomeran gubitak tečnosti.

Sok od višanja

Osobama koje pate od nesanice kiseli nezaslađeni sok od višnje pomaže da lakše utonu u san. Sok je izrazito bogat melatoninom, a neka istraživanja su došla do zaključka kako dve čaše soka od višanja na dan produžavaju vreme sna i odmora do pola sata. Osim toga, ovaj voćni napitak ublažava bolove od artritisa i gihta, čime je dokazano njegovo protivupalno dejstvo.

Vodu pijte celog dana, a kako nema kalorija, preporučuje se i u kasnijim satima. Ona će vašem organizmu osigurati dovoljno hidratacije, što na kraju dovodi do mirnijeg sna. Neka vam flašica s vodom uvek bude nadohvat ruke.

Mleko

Čaša mleka se vekovima koristi kao lek za uspavljivanje i smatra se izuzetno delotvornom. Mleko vam pomaže tako što sprečava buđenje zbog osećaja gladi, prepuno je proteina, što ga čini odličnom zamenom za kasnu užinu, a vraća nam i lepe uspomene na detinjstvo.

Ovaj napitak može da poboljša kvalitet spavanja, jer, između ostalog, sadrži triptofan i melatonin, koji pomažu da lakše i brže utonete u san.

Čaj od kamilice

Kamilica i njena brojna lekovita svojstva su od davnina deo tradicionalne medicine, a jedinjenja apigenin i bisabolol su ono što je čine nezamenljivim napitkom za smirenje i bolji san. Kamilica podstiče stvaranje glicina, neurotransmitera koji opušta vaš nervni sistem i ima blago sedativno dejstvo, te neka šolja toplog čaja pred spavanje bude vaše sredstvo za smirenje.

Kupka za laku noć

Od matičnjaka možete da napravite odličnu kupku koja deluje smirujuće. Skuvajte deset kašika suvih listova matičnjaka u jednoj litri vode, ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Čaj dodajte u vodu za kupanje i leškarite u kadi dvadesetak minuta pre spavanja. Za lekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja citronelal i citral, pelini i tanini, koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i imaju antibiotsko dejstvo.

Ova lekovita biljka reguliše temperaturu tela i nivo šećera u krvi, što sve pruža bolji i mirniji san. Pomaže u smanjenju simptoma stresa, anksioznosti, opušta grčeve i napetost u mišićima, što je takođe preduslov za kvalitetan san. Nakon šolje čaja od kamilice vaš želudac, mišići i nervi će se umiriti, a vi ćete spavati kao beba.

Čaj od đumbira

Ovaj čaj je izuzetno zdrav i poželjno ga je piti pre spavanja. Olakšava nadutost i zatvor i pomaže pri ostalim probavnim smetnjama. Đumbir pomaže vašem telu da bolje apsorbuje hranljive materije i izuzetno je blagotvoran prilikom probavljanja hrane.

Nutricionisti savetuju ispijanje ovog čaja pre spavanja kako biste iskoristili sve njegove benefite tokom noći.

Čaj od nane

Nana je tradicionalni napitak za većinu stomačnih problema, a njena analgetska svojstva umiruju želudac i iritabilna creva. Šolja čaja od nane pre spavanja smiruje probavni trakt i samim tim pruža mirniji i lakši san.

Nana pomaže i protiv glavobolja, smanjuje simptome alergija, jača imunitet i ublažava simptome stresa i anksioznosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading