TOP-SAVETI ZA UREDAN DOM: Ovih 9 stvari previše često čistite!

Autor:

Lifestyle

03.08.2021

21:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U našem životnom prostoru postoje stvari i mesta kojima je dovoljno da se posvetite jednom mesečno ili čak i ređe.

Republika

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

Za većinu nas je čišćenje doma prava noćna mora, te se trudimo da nađemo način kako da provedemo manje vremena u sređivanju, a da nam prostorije budu uredne i čiste. E, pa verovali ili ne, u prostorijama u našem domu zaista postoje stvari i mesta koje možda prečesto čistimo (iznenađujuće, znamo, s obzirom na to da verovatno mislite suprotno). Tetka Saveta vam u nastavku donosi šta je to što čistite češće nego što je potrebno, a vi razmislite da li je ipak bolje da to vreme iskoristite za opuštanje i uživanje.

UMESTO DA STALNO DRŽITE KRPU U RUKAMA I NEŠTO BRISKATE, ODMORITE SE I UŽIVAJTE

Odeća

Ukoliko se ne bavite poslom tokom kog se zaista mnogo prljate ili se previše znojite, većinu odeće možete nositi više puta. Naravno, ovo se ne odnosi na donji veš, čarape, opremu za trening i odeću koja je uz telo jer se podrazumeva da to perete nakon svakog nošenja. Ipak, pomislite koliko biste manje vremena proveli u pranju veša kada bi svi ukućani vodili računa o svojoj odeći i uredno je slagali umesto da je bacaju na gomilu, koja na kraju završi na pranju. Imaćete više slobodnog vremena, ali ćete uštedeti i novac koji biste dali za struju, vodu, deterdžent i omekšivač.

Rasveta

Plafonjere, lustere, lampe i drugu rasvetu možete čistiti samo jednom mesečno. Možete se organizovati i tako da svake nedelje očistite rasvetu u drugoj prostoriji. Naravno, nemojte zaboraviti da prilikom sređivanja uvek prvo čistite gornje uređaje da bi prašina padala na pod, koji ćete poslednji usisati i prebrisati.

Republika

Foto: Photo by Volha Flaxeco on Unsplash

Foto: Ilustracija

Ćebad i jorgani

Pranje ovih komada posteljine je prava gnjavaža zbog njihove veličine. Dakle, ukoliko niste non-stop u krevetu ili nemate kućne ljubimce, nema potrebe da ih često perete, posebno ako ste ih stavili u uvlake. U tom slučaju ih možete oprati kada prođe sezona, odnosno kad vam više ne budu potrebni. Ukoliko ipak provodite više vremena u krevetu ili imate ljubimca, preporučujemo vam da ćebe ili jorgan prekrijete čaršavom ili prekrivačem, koji možete ubaciti u mašinu jednom nedeljno.

Zavese i draperije

Zavese i draperije u dnevnom boravku i spavaćim sobama ne treba često da se peru, osim ukoliko neko od ukućana nije pušač. Naime, dovoljno je da ih operete dvaput godišnje. Ako brinete zbog prašine, možete ih skinuti, dobro protresti i ostaviti da se izluftiraju napolju.

Ipak, kada su u pitanju kuhinjske zavese ili one u kupatilima, njih je poželjno prati jednom mesečno ili bar jednom u dva meseca zbog masnoće i buđi koje se mogu nahvatati.

Tepisi i tapacirani nameštaj

Idealno bi bilo da tepihe i tapacirani nameštaj očistite jednom godišnje, koristeći paru i odgovarajuće proizvode za čišćenje. Ipak, što se tiče usisavanja, to treba da radite jednom nedeljno. Naime, redovno usisavanje sprečava da se prljavština i prašina uvuku u vlakna. Napominjemo da prečesta upotreba šampona i sredstava za čišćenje može doneti više štete nego koristi. Često kvašenje tepiha i mebla će oslabiti materijal i uzrokovati pojavu plesni na tepisima i tapaciranom nameštaju.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Foto: Ilustracija

Jastuci

Posteljinu i jastučnice treba prati jednom nedeljno jer dolaze u direktan kontakt s našom kožom. S druge strane, jastuke perite od dva do četiri puta godišnje. Ukoliko ih perete češće, izgubiće oblik, čvrstinu i brže će propasti. Naravno, imajte u vidu i da je jastucima potrebno mnogo vremena da bi se potpuno osušili.

Rerna

Čišćenje rerne ne mora biti na vašoj nedeljnoj listi obaveza. Ako je redovno prebrišete nakon svake upotrebe, rernu temeljno možete čistiti samo dva-tri puta tokom godine. Takođe, nakon pripreme nekog većeg slavlja, slave ili rođendana morate je temeljno očistiti.

Republika

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Prljavi sudovi

Sudove ne morate prati nakon svakog obroka. Naime, tako ćete samo gubiti vreme i nepotrebno trošiti vodu. Umesto toga, samo skinite ostatke hrane s posuđa i poređajte ga u mašinu. Takođe, ukoliko vam je mašina samo dopola puna, da ne biste čekali sledeći obrok da je napunite, uključite je samo na ispiranje. Na ovaj način ćete uštedeti i vreme i vodu. Ukoliko nemate mašinu, sudove operite pre odlaska u krevet.

Kuhinjska ostava

Za razliku od frižidera, koji je potrebno čistiti jednom nedeljno jer u njemu držimo kuvanu i sirovu hranu, koja brzo propada, kuhinjsku ostavu možete očistiti dvaput godišnje. Ispraznite je i obrišite police. Pre vraćanja namirnica i posuđa proverite da se slučajno nisu pojavili insekti u njoj, kao i datume isteka proizvoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading