OPREZ: Evo zašto je opasno sušiti veš u kući!

Autor: Republika

Lifestyle

04.12.2017

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grejete li se na toplanu ili vam je jednostavno zimi toplo u stanu ili i u kući, uvek dobro dođe mašina opranog veša koja će dodati malo vlage u vazduhu?

RepublikaFoto: pixabay.com
Pazite gde sušite veš

Međutim, neka naučna istraživanja su pokazala kako sušenje odeće u stanu može ugroziti naše zdravlje. Kako?

Mesto istraživanja bile su prostorije u kojima se suši veš posle pranja deterdžentom i omekšivačem i dokazano je da se upravo na tim mestima u vazduhu nalazi veliki broj hemikalija koje su vrlo opasne za zdravlje i mogu čak dovesti do oboljevanja od raka.

Među otkrivenim hemikalijama više je od 25 spojeva uključujući i sedam opasnih zagađivača vazduha, a čak dva, acetaldehid i benzen, u SAD su označena kao kancerogene supstance.

I ranije je upozoravano kako boravak u prostorijama u kojima se suši odeća može izazvati glavobolje i probleme s disanjem.

Ako već nemate sušilicu za veš, najbolje bi bilo da odeću sušite na otvorenom ili za tu namenu odrediti jednu prostoriju koju retko koristite.

Inače, stručnjaci kažu da pored radijatora uvek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom vazduh isušuje, a to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa, koja postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Takođe se pokazalo da sušenje odeće u stanovima povećava nivo vlage za 30 odsto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 odsto domaćinstava u Glazovu, gde je studija sprovedena.

Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promeniti.

Simptomi infekcija disajnih organa su brojni: kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading