PREMA UZRASTU MALIŠANA: Vodič za kupovinu poklona

Autor: 24sata.hr

Lifestyle

02.12.2017

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večno dvoumljenje, šta kupiti za praznike. Po mogućnosti da nije skupo, da je za dete korisno i zabavno. Uzrast deteta diktira šta mu je najpotrebnije za igru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Igračke su najbolji poklon za mališane

1-2 godine

Dr Dubravka Šimunović smatra da su za mališane u drugoj godini važne prve slikovnice za koje je dobro da su izrađene od plastificiranog materijala, bez suvišnih detalja.

- Didaktički materijal u ovom uzrastu su igračke za guranje i vuču, razna drvena vozila u koja dete može sesti, na njih tovari različite predmete i pritom vežba pokrete.

2-3 godine

U trećoj godini dete postaje spretnije i traži igračke koje zadovoljavaju njegove potrebe za kretanjem. Dete slika prstima i igra se bojama, modelira plastelinom, glinom... Za njih su idealne igračke vezane za životinjski svet, sve što se gura, akustične igračke...

4-5 godina

Foto: pixabay.com
Lutke i akcione figurice su najpopularnije kod petogodišnjaka

Kod mališana godinu starijih, motorika je na vrhuncu. Kroz sve vrste igara u tom uzrastu dominira imitativna igra. Omiljena igračka kod devojčica je lutka, ali i lutke životinje (najčešće mede). Dete postavlja razna pitanja gledajući slikovnice i to ga potstiče na govornu aktivnost. Uvek su dobar izbor kocke za građenje, puzle, frizerski pribor i oprema, lutke, glina za modeliranje, slikovnice sa kratkim tekstom...

- Kod petogodišnjaka značajna je uloga verbalnih informacija jer detetu je potrebno da mu roditelji tumače, dopunjuju ga, ispravljaju i pomažu mu u formiranju pojmova - kaže Dubravka i napominje da dete traži društvo vršnjaka i u igrama počinje da usvaja pravila, poštuje ih i pridržava ih se. U radu s petogodišnjacima prikladan didaktički materijal su pribor za šivanje, lopte, uže za preskakanje... Imitativne igre su raznovrsnije, a najomiljenija uloga u igri je doktor, medicinska sestra i bolničarka.

6 godina

Kad mališani napune šest godina, pojačava se interes za konstruktivne igre.

- Kod devojčica je i dalje lutka najomiljenija, a kod dečaka razna vozila i mašine. Dete sa velikom pažnjom upotrebljava boje za crtanje - ističe Dubravka Šimunović. Šestogodišnjaci vole različite sportske igre i sve više traže društvo svojih vršnjaka. Usvajaju pravila igara, poštuju ih i pridržavaju se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading