OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo šta je jela Melanija Tramp kad je izgovorila "DA"!

Autor:

Lifestyle

16.07.2021

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ima puno krempita, ali samo je jedna ona prava. Original originala. Ovde je u gostima nude pod imenom kremšnita. Priprema se u poslastičarskoj radionici bledskog hotela ,,Park" još od 1953. godine. I još po originalnom receptu majstora Ištvana Lukačevića koji je poodavno na Bledsko jezero okruženo visokim planinama stigao iz ravne Vojvodine.

Njegova krempita u međuvremenu postala je nadaleko čuvena. Čak je i vučenija od Bledskog jezera. Zbog nje se na Bled i bledski hotel ,,Park" dolazi iz cele Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske, susedne Hrvatske, ali i celog sveta, a način kako se sprema znaju samo dve žene. Sve ovo ističu s ponosom oni koji i danas s osmehom i puno radosti prave poslasticu kojoj je teško odeleti.

Ukoliko u bledskom hotelu ,,Park" upitate za ime onoga koji vam može sve, baš sve ispričati o čuvenoj bledskoj krempiti, uputiće vas na Amira Dizdarevića, mladog čoveka lepog izgleda i još lepših manira sa šarmom vrhunskog ugostitelja i dplomom iz čuvene škole u Radovljici. Za početak, čovek koji su roditelji baš kao i on rođeni u Sloveniji, sagovorniku nudi gotovo neverovatnu priču.

RepublikaFoto: Printskin
Kolač

- Za ovih 68 godina pripremili smo više od 15 miliona originalnih bledskih kremšnita i potrošili gotovo 140 tona brešna, više od devet miliona jaja i skoro dva miliona litara mleka.

Gospodin Dizdarević kazuje i to, kad bi se tih sada već bezmalo 16 miliona krempita poslagale jedna za drugom, da bi to bio put dug više od 1000 kilometara koji bi tkao takav povezao Bled i Napulj. I još dodaje:

- Stigli smo do Napulja, sada se upuštamo u novi poduhvat. Pravićemo drugu traku puta od Napulhja do Bleda - poručuje uz osmeh zadovoljstva Amir.

Takođe, uverava Dizdarević, kad bi se oko Bledskog jezera sve do sada proizvedene krempite naslagala jedna na drugu, dobio bi se zid visoko osam metara. 

RepublikaFoto: youtube.com/How Tasty
Kolač

- Da ne bi bilo greške. Od prvog dana pa sve do danas sve naše krempite su u milimetar istih dimenzija 7x7x7 centimetara - ističe Dizdarević.

Da je Amir doktorirao na temu ove čudesne poslastice, dokaz je i to što je punih deset godina bio zadužen da svakog jutra prvi proba krempitu koja se priprema u poslastičarnici hotela.

- Imamo ekipu koja isključivo priprema krempitu. To i danas radi sedam naših poslastičarki, od koji su samo dve upoznate s tajnom kompletne pripreme. Kao degustator prvi sam svakog jutra morao da se uverim da je to ono pravo. Bilo je to vreme kada sam svaki dan je po tri krempite. Radio sam to sa uživanjem.

U poslastičarnici hotela ,,Park", i to je tradicija, ne služe krempite od juče.

- Dnevno pripremamo 1500 krempita i sve se posluže gostima istog dana kada su napravljene. Dakle apsolutno sveže - uverava Dizdarević.

Tajne u receptu nama. Za izradu bledske krempite koristi se, po slojevima od dna prema vrhu, lisnato testo, krem od jaja, slatka pavlaka, lisnato testo i šećer u prahu. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Melanija

- Mnogi su je probali i svi su bili oduševljeni. Poslužena je i na ručku koji je Donald Tramp upričilio ovde na Bledu kada je zatražio ruku Melanije od njenih roditelja - priseća se Amir.

Da bi doživljaj bio potpun, u poslastičarnici hotela ,,Park" dobićete od ljubavznog osoblja i uputstvo kako se konzumira bledska krempita.

"Najpre viljuškom probodite hrskavu koricu, a zatim zagrabite sve četiri sloja odjednom". Kad to uradite, tvrde na Bledu, vašim čulima zagosporadiće ukus hrskave korice u kombinaciji sa ukusima nebeskog pahuljastog krema od jaja i slatke pavlake. Ako svemu ovome dodate, kazuju samouvereno domaćini, najlepši pogled na znamenitosti Bleda i čaroliju Bledskog jezera, tek tada doživljaj je potpun.

Samo je jedna originalna kremšnita ili krempita. Ova naša. Zato ukoliko dođete na Bled, a ne probate bledsku krempitu, računajte kao i da niste bili na Bledu - poručuje Dizdarević, piše Ekspres.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.