PRIČA OKO KOJE SE PSIHOLOZI OTIMAJU: Ostavite čašu i rešite se stresa!

Autor:

Lifestyle

13.07.2021

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kratka priča o interesantnom predavanju psihologije poslednju deceniju citiraju mnogi psiholozi i lajfstajl stručnjaci, pa ovu priliku koristimo da vam je prenesemo.

RepublikaFoto: pexels.com
Priča o čaši vode može da pomogne da pobedite stres

Stres je veliki neprijatelj modernog čoveka i okidač za brojne bolesti. Ipak, to ne znači da bi trebalo da mu se predamo i tako olakšamo da se u nama ubrzano odvijaju procesi koji dovode do bolesti.

Ukoliko uspete da savladate male tehnike protiv stresa, ali pre svega ako shvatite da možete da utičete na to koliko ćete dugo biti pod stresom, mnogo će vam biti lakše da pobedite svaki problem.

U tome će svakako pomoći izuzuetno zanimljiva priča o predavanju profesorke psihologije koja je imala zadatak da nauči studente stres menandžemt (načine da se izbore sa stresom). Podigla je čašu vode i svi su već očekivali poznato pitanje "da li je čaša polu prazna ili polu puna?".

Međutim, sa osmehom na licu, ona je upitala:

- Koliko je teška ova čaša vode?

Odgovori su glasili od 250 ml do 600ml. A ona je odgovorila:

RepublikaFoto: pexels.com
Ne zaboravite da odmorite ruku od "držanja čaše"

- Apsolutna težina nije bitna. Sve zavisi od toga koliko dugo je držite. Ako je držite minut, nije neki problem. Ako je držite sat vremena, imaćete trnce u ruci. Ako je držite ceo dan, ruka će biti utrnuta i paralizovana. U svakom slučaju, težina čaše se nije promenila, ali što je duže držite, ona postaje teža - objasnila je profesorka koja je dobila apsolutnu pažnju mladih učenika. Nastavila je:

- Stres i brige u životu su kao ta čaša vode. Ako mislite o njima kratko vreme, ništa se neće desiti. Ako razmišljate duže vreme i oni će početi da bole. Na kraju, ukoliko mislite o njima po ceo dan, osećaćete se paralizovano, gotovo nesposobni da radite bilo šta - ispričala je ova pametna prosvetna radnica i za kraj poslala poruku:

- Zapamtite da spustite čašu!

 

Drugim rečima, ma koliko da ste u velikom problemu, ne dozvolite da najveći deo svog dana posvetite razmišljanju o njemu i sekiranju. Pronađite način da skrenete misli na stvar koje vas raduju i tako figurativno spustite čašu i makar na kratko odmorite ruku.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading