(VIDEO) BIZARAN HIT NA NETU! Dečaci se šminkaju i stavljaju veštačke nokte

Autor: E. S. T.

Lifestyle

01.12.2017

02:11

Dete - šminkerski guru najnoviji je bizarni Jutjub trend koji se nezaustavljivo širi mrežom, a pojedini imaju i do 20 miliona pregleda. Naime, snimci blogera vrtićkog uzrasta na kojima mališani od tri, pet, 10 godina sebe "ulepšavaju" profesionalnom šminkom čineći da deluju bar 15 godina starije šokirali su javnost!

youtube.com/TheEllenShow
Šminkanje dečaka je novi hit na internetu

Šminkaju novorođenčad

Ako primetite da vam dete kopa po torbi tražeći šminku ili pita može li da stavi veštačke trepavice, nokte ili ajlajner, ispitajte da nije gledalo neki od popularnih Jutjub kanala sa dečjim "lekcijama o šminkanju".

Ovi mališani doskora su bila normalna deca iz komšiluka, a onda su im roditelji dozvolili da od sebe prave čudovišta.

Na ovim kanalima mogu se videti petogodišnje devojčice, ali i dečaci kompletno našminkani, kao za filmski set, a boleština ovih sadržaja ide dotle da ima i majki koje šminkaju novorođenčad.

Oni demonstriraju svoje metode šminkanja, sa sve veštačkim noktima i lažnim trepavicama, a mnogi od njih na ovaj način i zarađuju.

- Deca uživaju da imitiraju svoje mame i misle da će šminkanjem biti nalik odraslima. Kada su ovako bizarne pojave u pitanju, drago mi je što naša zemlja u mnogim segmentima zaostaje za svetom. To nam daje priliku da se pripremimo i preduzmemo mere predostrožnosti. Većina odraslih se ne šminka u tolikoj meri kao deca na ovim snimcima. Ovakva pojava se nadovezuje na proces koji se odnosi na sve veći broj transrodnih osoba, tačnije definisanje porodice kao zajednice gde "više osoba" gaji dete, a na ovim kanalima se briše granica među polovima. Kada dečak od četiri godine stavlja na sebe tešku, scensku šminku, ogledalo je onoga što se uveliko dešava u svetu - objašnjava Jelena Holcer, pedagog.

Ponudite alternativu

Ona naglašava da roditelji moraju da vode računa o sadržajima koje njihova deca prate na internetu.
- Nije moguće dete izolovati od toga, ali važno je da roditelji ponude alternativu takvim sadržajima - savetuje Holcer.

Osim što je teška šminka nezdrava i opasna za dečju kožu, ovakvo ponašanje ukazuje i na bolest zavisnosti od korišćenja interneta.

U Srbiji je sve više dece zavisnika od interneta, tinejdžeri od 15 godina sami dolaze i mole za pomoć.

- Trend da se deca šminkaju i snimaju za Jutjub je bizaran i strašan. Deca su željna komunikacije, koja se u virtuelnom svetu lakše uspostavlja nego u realnom, pa je logično da se lako navuku. Takođe, vole da su popularni, u centru pažnje, a šminkanje je upravo pokušaj i da se stekne neka vrsta identiteta, što je ovde poremećeno jer se očigledno gube i rodne razlike. U SAD je ulepšavanje kod najmlađih normalna pojava, ali mi nemamo takvo vaspitanje, što je pozitivno. Roditelji moraju biti vrlo obazrivi, ne smeju ništa potpuno da im zabranjuju jer to može biti kontraproduktivno - upozorava dr Vera Trbić, psihijatar u Klinici za bolesti zavisnosti u Paunovoj ulici u Beogradu.

Komentari (0)

Loading