Da li ste znali da NAOČARE ZA SUNCE IMAJU ROK TRAJANJA: Ako ih nosite duže od ovog perioda, RIZIKUJETE ZDRAVLJE

Autor:

Lifestyle

23.06.2021

20:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici s brazilskog fakulteta u Sao Paolu otkrili da sunčane naočare imaju svoj rok trajanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, u istraživanju na njihovim stranicama stoji kako sočiva, odnosno stakla, izgube prvobitnu zaštitu od UV zraka i više ne mogu da štite oči od opasnih zraka, zbog čega nije poželjno nositi isti par godinama.

Za vreme nošenja sunčanih naočara, sunčevi zraci postepeno oštećuju stakla dok zaštita od UV zraka u potpunosti ne nestane. Prema istraživanju, to se događa već nakon dve godine, koliko iznosi prosečna trajnost zaštite od sunca kod jednog para naočara.

Zbog toga svake dve godine treba da menjate sunčane naočare, a ako posedujete neke skupocene ili posebno drage, ne morate ih se potpuno rešiti već možete zameniti samo stakla.

RepublikaFoto: instagram.com/shortstoriesandskirts
Foto: Ilustracija

Nošenje sunčanih naočara bez UV zaštite je kao da ih ni ne nosite - jednako je opasno jer se zenica oka pod zatamnjenim staklom širi, a sunčevi zraci tada lagano prodiru u oko. To može uzrokovati brojne probleme i poremećaje oka poput alergijskog solarnog konjunktivitisa, upale rožnice i oštećenja žute pege koja je zaslužna za centralni vid oka, piše portal Index.

Da ne bi do toga došlo, menjajte naočare za sunce!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading