LEPO, ALI OPASNO UKRASNO CVEĆE: Vodite računa, ove biljke mogu biti ŠTETNE ZA ZDRAVLJE!

Autor:

Lifestyle

23.06.2021

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrasne biljke čine sastavni deo gotovo svakog enterijera, bilo da je u pitanju naš životni ili poslovni prostor. Osim što su dekorativne, biljke proizvode kiseonik i uklanjaju štetna zračenja kućnih aparata. Međutim, retko ko razmišlja o njihovom štetnom dejstvu. Naime, neke od njih mogu da budu izuzetno opasne po naše zdravlje.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Tetka Saveta vam predstavlja neke od biljaka koje, i pored toga što su izuzetno dekorativne, ne bi trebalo da držite u domu, posebno ako imate decu ili kućne ljubimce.

Difenbahija

Iako je omiljena, difenbahija može da bude veoma opasna. U to se možete uveriti prilikom brisanja prašine s listova - izazvaće vam crvenilo kože i svrab. Mala deca često stavljaju nepoznate predmete u usta, a ako poližu list, mogu da osete snažan bol u usnama, a postoji opasnost i da nedelju dana neće moći da govore. Ukoliko sok difenbahija dospe u oči, može da izazove slepilo.

Fikus

Lišće ove biljke sadrži veoma otrovan mlečni sok. Postoji čak 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve u dodiru s kožom izazivaju svrab i oticanje. Ukoliko vam se ovo dogodi, obavezno idite lekaru da biste dobili odgovarajuću terapiju protiv upala i alergija.

Filadendron

Filadendron sadrži biljni sok koji može da iritira kožu i usnu duplju. Nakon što dospe u usta, može da izazove otežano disanje, oticanje grla, ali stomačne probleme. Opasnije reakcije su retke, ali bi trebalo izbegavati ovu biljku ukoliko u domu ima male dece ili kućnih ljubimaca.

Foto: Photo by Maahid Photos from Pexels
Foto: Ilustracija

Flamingov cvet

Ova tropska biljka ima tamnozelene, srcolike, mesnate listove, kao i atraktivne crvene cvetove. Ako se pojede bilo koji deo flamingovog cveta, dolazi do peckanja u ustima, koje s vremenom postaje sve intenzivnije i izaziva pojavu plikova. Otrov iz biljke deluje i na glas, koji može da promukne. Najgore što može da se dogodi jesu izuzetno bolni otoci i opekotine unutar sistema organa za varenje, ali i gušenje.

Hortenzija

Grmolika, drvenasta biljka hortenzija ima nazubljene ovalne listove i loptaste bele, ružičaste i crvene cvetove i može narasti do 4,5 metara. Cvetovi su izuzetno privlačni, ali mogu izazvati bol u stomaku. Simptomi su i svrab kože, povraćanje, slabost i znojenje. Smatra se da cvet hortenzije može da izazove i napade slične epileptičnim, poremećaj krvnog pritiska, pa čak i komu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kroton

Kroton je lepa biljka, ali je nikako ne treba dodirivati bez rukavica. Ukoliko radite oko nje bez zaštite, doći ćete u kontakt s otrovom, koji je sakriven u mlečnoj tečnosti lišća. Ovaj sok izaziva iritaciju kože, a ukoliko dospe u krvotok, može da dovede i do smrtnog ishoda.

Paprat

U pitanju je jedna od retkih biljaka koja apsorbuje kiseonik, a oslobađa ugljen-dioksid, a ne obrnuto. Ukoliko je držite u spavaćoj sobi, zbog potrošnje kiseonika, može da izaziva jutarnje glavobolje. Takođe, njen specifičan miris može da dovede i do nesanice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
aman

23.06.2021 22:37

Filodendron, a ne filadendron!