STALNO IMATE GASOVE I ONI UŽASNO SMRDE? Evo šta vam se to dešava, IZNENADIĆETE SE KAD ČUJETE RAZLOG!

Autor:

Lifestyle

19.06.2021

07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prosečan čovek dnevno proizvede pola litre gasova u crevima. Ako sve ide po planu, ta se količina fino rasporedi na 15-ak elegantnih ispuštanja dnevno. Ali priznajte, ima dana kada vam se čini da ste prekoračili normu. Zašto je tako?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Gastroenterologinja Patricia Raymond objasnila je za Refinery 29 sve što vas je ikad zanimalo o aktivnosti koje se svi srame.

To je fiziološka potreba, poput obavljanja nužde. Jednostavno moramo osloboditi intestinalni plin koji se nakuplja kao rezultat varenja hrane. Jedan deo otpada na gutanje vazduha dok jedemo ili pričamo. U trećem slučaju, to je posledica razmnožavanja bakterija u crevima.

U avionu

Možda ste primetili kako ste “liberalniji” dok putujete avionom. Za to postoji logičan razlog. Istraživanje je pokazalo da visina uzrokuje širenje gasova u telu. To vodi do nadutosti i “plinovitosti”, tako da se možete opustiti – svima se događa.

Zdrava ishrana

Ne prerađuje se baš svaka hrana koju pojedemo. Sve ono što tanko crevo ne može svariti prolazi do debeloga, gde se “kuva”. Nažalost, najsmrdljivije gasove možete zahvaliti najzdravijoj hrani. Voće, povrće, celovite žitarice i mahunarke generiraju smrad. Luk, brokoli, kupus i klice sadrže ugljenohidrate koje stomak i tanko crevo takođe ne mogu svariti.

Previše vazduha

Već smo apsolvirali da nije svaki golub kojega pustite gas. Neki su i vazduh koji progutate. Dobra je vest da takvi ne smrde, za razliku od podmuklih tihomira koji su čisti gas. Više vazduha obično gutaju ljudi koji brzo jedu, žvaću žvakaće ili piju mnogo gaziranih pića.

Probava

Vratimo se sad na netom spomenute tihomire koji ubijaju smradom. Kada su vam gasovi posebno neugodni, to može značiti da vaše telo ima problema s razgradnjom određenih hranjivih stvari. Svako različito reaguje na različite tipove hrane, ali najčešće probleme stvaraju šećeri iz ugljenohidrata te laktoza.

Nešto ozbiljnije

Kvantiteta i “kvaliteta” vetrova varira od dana do dana i to je normalno. Ali ako osećate jake bolove u trbuhu zbog nadutosti ili uz to ide proliv/zatvor, trebate svakako porazgovarati s lekarom. Obilni i smrdljivi vetrovi mogu biti znak iritabilnog kolona i celijakije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading