ČIŠĆENJE DUŠE I TELA: Evo zašto treba da postimo

Autor:

Lifestyle

29.11.2017

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Božićni post, jedan od četiri velika posta u toku godine, počeo je pre dva dana i trajaće narednih 40, sve do 7. januara, kada se slavi Božić. Drugi je po važnosti veliki post, odmah iza Uskršnjeg.

RepublikaFoto: pixabay.com
Postite, ali jedite zdravu hranu

Pravi hrišćani se u ovom periodu ne suzdržavaju samo od mrsne hrane već i od besa, uvreda i zlobe, koji ne priliče ozbiljnom verniku.

Foto: pixabay.com

Božićni post nije toliko strog poput Uskršnjeg, ali se tokom celog posta ne jede meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka, koji se poste na vodi. Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta je stroža, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti se sva hrana sprema na vodi. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti na vodi. Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji novogodišnje praznike slave po novom kalendaru ne prekidaju post, već da Novu godinu proslavljaju kada ona dođe po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading