PET SUPSTANCI KOJE NE ŽELITE DA UDIŠETE: Kada čujete ŠTA sadrži OMEKŠIVAČ za veš, dvaput ćete razmisliti pre upotrebe!

Autor: Republika

Lifestyle

23.05.2021

16:09

Pranje veša ne može se zamisliti bez upotrebe omekšivača. Osim što čini svaku tkaninu savršeno mekom i prijatnom na dodir, ovo sredstvo joj i daje prelep miris. Ako kupujete kvalitetnije omekšivače, taj miris ume da potraje sve do sledećeg pranja.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, koliko god da koriste, ova sredstva mogu biti i opasna jer sadrže nimalo bezazlene hemikalije.

Pre upotrebe proverite da li vaš omekšivač sadrži ove sastojke i u kojoj meri - mogu biti veoma štetne

1. Alfa-Terpineol

Ovo organsko jedinjenje može da izazove zdravstvene probleme poput vrtoglavice, glavobolje, gubitka pamćenja, pa čak i utrnulosti lica i bolova u vratu i leđima.

2. Benzil acetat 

Organsko jedinjenje koje sadrži 9 atoma ugljenika, a može biti veoma opasno. Njegova isparenja mogu da izazovu iritaciju očiju i disajnih puteva.

3. Benzil alkohol

Benzil alkohol je organsko jedinjenje koje sadrži 7 atoma ugljenika i može da izazove veliki broj zdravstvenih problema, poput poremećaja centralnog nervnog sistema, glavobolje, mučnine, povraćanja, vrtoglavice i ekstremnih padova krvnog pritiska.

4. Hloroform

Hloroform je moćan neurotoksin i može da izazove brojne zdravstvene probleme poput gubitka svesti, mučnine, glavobolje, povraćanja, vrtoglavice i pospanosti, piše Mondo.

5. Linalool

Ova supstanca je prirodni terpenski alkohol koji je prisutan u mnogim cvetajućim i začinskim biljkama, a poznata je po izazivanju respiratornih problema i gubitku koordinacije mišića.

Komentari (0)

Loading