KOLIKO ČESTO IDETE U WC? Učestalost odlazaka u toalet vam oslikava STANJE IMUNITETA!

Autor:

Lifestyle

07.05.2021

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi se pitamo kako prirodno ojačati imunitet, ali većina nas polazi od pretpostavke da je on već baš kako bi trebalo da bude, a ne da je možda već oslabljen.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Signali da vam je imunitet oslabljen su brojni i raznovrsni, jedan od njih ima veze i sa odlaskom u toalet!

Najveći deo našeg imunog sistema, čak 70 odsto, nalazi se u stomaku i crevima. Upravo taj sistem organa ukazaće nam da nešto nije u redu, navode stručnjaci, prenosi Mondo.

Koliko često idete u toalet?

Ako je vaš odgovor "previše često", moguće je da imate problem s viškom bakterija u organizmu. U mikrobiomu nalaze se hiljade bakterija, ali narušavanje njihovog balansa narušiće i imunitet. Jedna od njih, clostridioides difficile, u crevima je u relativno maloj količini. Ali ako se previše "namnoži", ne samo da će vas terati da češće praznite creva, već će tokom tog pražnjenja biti izbacivane i dobre bakterije koje bi trebalo da ostanu u organizmu.

Ako ne idete dovoljno često u WC, moguće je da vam neke od bakterija nedostaju. Jedno istraživanje utvrdilo je da ljudi koji baš retko vrše veliku nuždu, u uzorcima stolice imaju niži nivo bifidobakterije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading