7 RAZLOGA DA VIŠE NE BACATE KORU OD BANANE: Uništava bradavice, pegla bore, čini čuda za biljke!

Autor:

Lifestyle

05.05.2021

21:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi volimo da jedemo banane i redovno po navici bacamo koru u smeće. Međutim, možemo je upotrebiti na više načina, a rezultati će biti fantastični!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dajemo vam 7 razloga zašto ne treba da bacate koru banane. 

Za rast biljaka

Kora ove voćke u sebi sadrži mnogo sastojaka koji čine da biljka bude zdrava. U kori banane se nalazi fosfor koji utiče na cvetove biljke, dok kalijum biljkama pomaže u razvoju i rastu a kalcijum ih čini jačim. Kora se može iskoristiti kao prihrana na više načina.

Jedan vid prihrane podrazumeva da iseckate koru na manje komade i zakopate u zemlju pored biljke. Kora banane će se polako razgrađivati i zemljište će se obogatiti mineralima koje su neophodni za rast biljke. Korom možete i premazivati liske biljke, ukoliko želite da budu hidrirane i sjajne. 

Izbeljivanje zuba

Želite lepe, bele zube – iskoristite koru od banane. Trljajte zube njenom unutrašnjom površinu svaki dan tokom dve sedmice i ubrzo ćete videti rezultate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uklanjanje bradavica sa kože

Imate problem sa stalnim pojavljivanjem bradavica na koži. Ovaj problem se može rešiti uz pomoć kore banane. Osim što će ih ukloniti sprečiće i njihovo ponovno pojavljivanje. Stavite komad kore banane preko bradavice, pričvrstite hanzaplastom ili flasterom i ostavite da deluje preko noći. Ponavljajte proces do potpunog uklanjanja bradavice.

Tretman protiv akni i bora

Generalno za njegu kože je odlična kora od banane. Odlična je i za umanjenje bora i fleka sa lica. Sadrži antioksidante i anti-aging svojstva, hidrira i hrani kožu i konačno pospešuje njenu elastičnost i gipkost. Jednostavno utrljajte koru banane u kožu lica, posebno na upaljena problematična mesta i ostavite da odstoji pola sata.

Lečenje psorijaze

Kora banane ne može u potpunosti da izleči ovu kožnu bolest, ali može da umiri njene simptome – svrab i crvenilo i ubrza njeno izlečenje. Utrljajte je na obolelo mesto i ostavite da deluje 10-ak minuta.

Analgetik

Kora banane je odlična i kao analgetik. Ukoliko imate bolna mesta na telu nežno utrljajte koru banane na obolelo mesto i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Ubrzo ćete osetiti olakšanje.

Umirenje ujeda insekata

Ukoliko imate ujed insekta na telu koji vas nepodnošljlivo svrbi, umesto što ćete se češati i napraviti samo još veći problem, probajte da umirite mesto tako što ćete utrljati koru od banane.

Čišćenje

Kora banane je sa unutrašnje strane masna i bogata hranljivim hidrirajućim svojstvima, pa je zato odlična i za čišćenje kože obuće, nameštaja, ali i srebrnog nakita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading