DA VAŠA TERASA PRIVLAČI POGLEDE! Zaboravite na formalnost i posadite malo drugačije biljke

Autor:

Lifestyle

29.04.2021

21:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obnovite svoju cvetnu oazu, orežite biljke koje rastu u grmovima, ali i kupite nove sadnice, koje će vašem balkonu doneti raskoš divljine

RepublikaFoto: pixabay.com

Odlučili ste da sredite dvorište ili terasu i potrebno vam je ukrasno bilje. Tetka Saveta vam predlaže ukrasno drveće i žbunje, penjačice i ukrasne trave. Ove biljke su, zahvaljujući raznovrsnim cvetovima i bojama, idealan ukras. Većina je jednostavna za gajenje i mogu se gajiti i u saksijama. Evo nekih predloga...

UKRASNE TRAVE

Ovo je izuzetan ukras za svaku baštu ili terasu. Postoji veliki broj različitih vrsta i sorti, različitih boja listova i cvetova. Uglavnom su veoma jednostavne za gajenje i višegodišnje su. Mogu se gajiti i u saksijama.
RepublikaFoto: pexels.com

CRVENI BARON

Možete ga posaditi u veliku saksiju, a u kombinaciji s drugim cvećem čine savršenu dekoraciju. Crveni baron voli polusenovita do potpuno osunčana mesta. Intenzitet boja je direktno zavistan od osunčanosti pozicije na kojoj je posađen. Traži umereno, ali redovno zalivanje.

KAREKS EVEREST
Ova trava pripada porodici Cyperaceae. Sve vrste kareksa su perene, višegodišnje trave. Uglavnom ne vole celodnevno sunce, te je idealna pozicija za njih polusenka ili senka.

RepublikaFoto: pixabay.com

UKRASNO ŽBUNJE

Žbunje je raskošno i bujno, izuzetan je ukras, ali postoje vrste koje su svedene forme, elegantne i jednostavne. Kada birate vrste koje biste posadili, vodite računa o potrebama, koliko traži sunca, zalivanja, prihrane.

CITISUS SVITAC
Zimzeleni cvetni, izuzetno dekorativan i privlačan žbun, pogotovo krajem proleća, kada celu krošnju prekriju žuti cvetovi sa crvenim ivicama. Odgovaraju mu sunčana mesta i rastresito drenirano zemljište.

DEUCIJA
Ova biljka ne zahteva posebne uslove gajenja. Potrebna joj je srednja vlažnost zemljišta, kao i osunčano mesto. Listopadni je žbun visine oko 1,5 metara. Gomile belih cvetova s pet latica cvetaju u uspravnim grozdovima između svetlozelenih listova. Cveta krajem proleća i početkom leta, a cvetanje traje oko dve nedelje.

https://www.instagram.com/p/COQwvvapLHO/?utm_source=ig_web_copy_link

PENJAČICE
Izuzetno dekorativne biljke koje traže potporu da bi rasle. Neke vrste su zelene preko cele godine, a neke su poseban ukras zbog neumornog cvetanja.

ORLOVI NOKTI BELGIKA
U pitanju je biljka koja se lako gaji. Omiljene su penjačice jer opojno mirišu i veoma brzo rastu, pa za kratko vreme mogu da pokriju veće površine. Orlovi nokti cvetaju u proleće, ali ima i sorti koje krase letnji cvetovi.

HRISTOV VENAC
Ovo je dekorativna biljka koja preko leta ima predivne bele, crvene ili ljubičaste cvetove, koji mirišu kao vanila. Poznata je još i kao Isusov venac ili Isusova kruna. Gajenje je jednostavno. Zemljište mora biti blago kiselo, a dodajte i malo ilovače i peska. Za sađenje odaberite veće saksije, prečnika oko 35 centimetara.

DRVENASTE VRSTE
Kada birate šta ćete posaditi, vodite računa o potrebama vrste i da li te uslove možete da obezbedite. Neke drvenaste vrste su izuzetno dekorativne i mogu se gajiti i u saksijama.

 

CRVENI JAPANSKI JAVOR
Saksijske sorte najčešće su visine od 60 centimetara do tri metra. Imaju jako svetlozelene izdanke u proleće, intenzivnozelene su leti, crvenih i zlatnih nijansi u jesen i zanimljivog spleta grana tokom zime. Boja lista i sam njihov izgled su ukras ove biljke. Listovi mogu biti rascepani, sitni, krupni, trakasti, naborani.

FOTINIJA NA STABLU
Gajenje fotinije je prilično jednostavno. Ova biljka treba da bude na mestu na kom ima dosta sunca, ali ne tokom celog dana. Fotinija će najbolje rasti u zemlji koja je plodna i dobro drenirana. Biljku treba redovno zalivati, prihranjivati i orezivati. Žuti listovi ukazuju na to da je biljka previše zalivana, dok uveli znače da joj fali vode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading