Ofarbajte guščja i prepeličja jaja za Vaskrs! Zaobiđite tradiciju i eksperimentišite

Autor: Republika

Lifestyle

28.04.2021

21:13

Pripreme za Vaskrs su uveliko počele, smišljamo kako ćemo našarati jaja, koja jela ćemo pripremiti i kako ćemo dekorisati sto i dom, ali nešto o čemu retko razmišljamo je koja ćemo jaja farbati i ukrašavati.

pixabay.com
Tamnija jaja ne primaju boju kao bela

 Naravno, uvek ćemo uzeti bela kokošja. Naime, ona su poput sjajnog platna na kom možemo napraviti šta god poželimo, ali vam Tetka Saveta predlaže da ovog puta eksperimentišete različitim vrstama jaja. Mogu biti neobičnih boja i različitih veličina, pa je zabavno da ih kombinujete. Prvo što treba da uradite jeste da sva jaja izbrišete sirćetom (na taj način će primiti boju ravnomernije) jer je to od ključnog značaja za neke specijalne vrste.

Braon kokošja jaja

Ova jaja su identična kao i bela, ali imaju braon ljusku. Kada ih potopite u boju, ona će dobiti tamniju nijansu iste boje koju ste koristili za bela.

pixabay.com
Zaobiđite tradiciju i eksperimentišite

Guščja i nojeva jaja
Ova jaja su velika i imaju glatku belu ljusku. Pre bojenja ih prebrišite papirnim ubrusom koji je natopljen sirćetom. Takođe, dodajte jednu kašiku sirćeta u boju za farbanje jer će tako debela ljuska bolje prihvatiti boju. Kao njihova suprotnost, tu su prepeličja jaja. Ona su veoma mala, imaju po sebi crne i braon pegice i lepa su za ukrašavanja.

KAKO DA JAJA NE PUKNU TOKOM KUVANJA

Evo nekoliko trikova da vaša jaja ove godine budu savršena:

* Bela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih. Ako nameravate da ih farbate u lukovini, birajte tamnija.* Bela su bolja za svetlije boje, ali je veći rizik da napuknu tokom kuvanja
*Izvadite ih iz frižidera dva-tri sata ranije. Naime, ako kuvate hladna, velika je verovatnoća da će popucati usled nagle promene temperature. Stavite ih u mlaku vodu, pa tek onda na šporet
* Kuvajte ih u velikoj šerpi. Ne stavljajte ih jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između. Tako se neće međusobno sudarati kad voda počne da vri
* Kuvajte jaja na srednjoj temperaturi. Naime, jako ključanje pomera jaja, pa udaraju u zidove šerpe i lakše se lome. Dolivajte vodu tokom kuvanja da šerpa uvek bude puna
* Posolite vodu u kojoj ih kuvate. Na dva-tri litra vode stavite dve kašike soli. Ako neko jaje i pukne, belance neće curiti, već će se brzo zgrušati

 

 

Komentari (0)

Loading