OD SPAVANJA SE RASTE: Cake za uspavljivanje dece

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redovan san je veoma važan za mališane jer direktno utiče na njihov psihički i fizički razvoj.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Redovan i kvalitetan san od ključne važnosti za razvoj deteta

Svako dete je drugačije, nekom treba više nekom manje sna, ali može se reći da za svaki dečji uzrast postoji prosečna potreba za snom svakog dana. Deca koja su naviknuta da duže spavaju preko dana, manje će spavati tokom noći i obrnuto. Redovno spavanje je veoma važno za decu jer direktno utiče na psihički i fizički razvoj. Psiholog Nevena Čalovska Hercog za Srpski telegraf objašnjava da odlaganje sna utiče na ponašanje deteta kasnije u životu.

Vreme za spavanje

- Od uzrasta i razvojnih potreba dece zavisi kada dete treba da ide na spavanje. Često deca ne mogu da zaspe zbog razvojne anksioznosti. Ulaze u fazu nesvesnog, postaju umorna i teško prihvataju promene. Kada dete ne može da zaspi, a roditelji imaju problem da ga uspavaju, potrebno je da uvedu rituale za spavanje poput čitanja priča, udobnog kreveca i igračke za spavanje i vrlo je važno da se deca ne razdražuju pre spavanja - objašnjava doktorka.

Pre odlaska u krevet ne bi trebalo da piju gazirane sokove, da imaju obilne obroke i jedu masnu hranu jer sve to može da odloži san i roditeljima i deci.

- Zdrav san kod mlađe dece neophodan je da bi pravilno rasla jer je hormon rasta najaktivniji u toj fazi, a sam odmor je ključan za zdravlje deteta jer nije isto kada dete zaspi u devet uveče i u ponoć. Tada se javljaju veće potrebe za odmorom i dete postaje preumorno. Zato je važno da poslednji obrok pre spavanja ne bude obilan. Sportske aktivnosti treba da se završe barem dva sata pre spavanja. Takođe, roditelji bi trebalo da uspostave rutinu odlaska na spavanje uvek u isto vreme - kaže Nevena Čalovska Hercog i dodaje da devojčice spavaju 40 minuta duže nego dečaci u ranom uzrastu.

Poštujte ritam deteta 

Popodnevno spavanje se ukida od druge do četvrte godine iako su u našoj biološkoj prirodi potrebne dve faze spavanja u toku 24 časa.

- Roditelji bi trebalo da poštuju ritam deteta jer neredovan san može da utiče na njihove navike i ponašanje kasnije kada odrastu. Uticaće na njihova pravila ponašanja i stvaraće više nepredvidivih reakcija tokom života. Uspostavite jasna pravila i ne dozvolite da zbog vaše popustljivosti dete odrasta stičući loše navike - zaključuje psiholog.

 

Dve faze sna

Postoje dve osnovne faze ili tipa spavanja: N-REM i REM.

N-REM (Non Rapid Eye Movement) je mirna faza spavanja. Tokom ove faze se obnavlja energija organizma, mišići se pojačano snabdevaju krvlju, odvija se rast, razvoj i obnavljanje tkiva i luče se važni hormoni ključni za rast i razvoj organizma, među kojima je i hormon rasta.

REM (Rapid Eye Movement) je aktivna faza spavanja. Ovo je faza u kojoj sanjamo. Tokom ove faze mozak je aktivan, telo postaje pokretno, a disanje i rad srca su neujednačeni, kao dok se krećemo.

Uzrast i količina sna
Uzrast Potreba za snom
0-2 meseca 16-18 sati
3-12 meseci 14-15 sati
1-3 godine 12-14 sati
3-6 godina 11-13 sati
6-10 godina 10-11 sati
10-18 godina 8-9 sati

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading