SAVETI RUSKOG DOKTORA ZA LEČENJE NOĆNOG MOKRENJA! Enureza kod dece često posledica stresa

Autor:

Lifestyle

08.04.2021

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najčešći uzroci problema su nezrelost centralnog nervnog sistema i bešike, bolesti genitourinarnog sistema, infekcije mokraćnih puteva, kao i delovanje psiholoških faktora i stresa

RepublikaFoto: pixabay.com
Noćno mokrenje kod dece često posledica stresa

Enureza ili noćno mokrenje kod dece često kod mališana izaziva stid i kajanje, a roditeljima zadaje muke jer ne znaju kako da se postave prema ovoj neprijatnoj pojavi. Ako ste se prepoznali, znajte da niste jedini jer svetska statistika kaže da svako četvrto ili peto dete ima enurezu u uzrastu od pet godina. Uprkos činjenici da je ovo prilično česta pojava među decom, i roditelji i dete vrlo bolno reaguju na nju. Međutim, nemojte grditi dete ili očajavati. Problem možete rešiti ako ga pažljivo razumete.

POVREMENO JE NORMALNO

- Medicinski izraz za urinarnu inkontinenciju je enureza. Već u dobi od tri do četiri godine deca su u stanju da kontrolišu stanje svoje bešike, ali im se ponekad može desiti da u snu ne uspeju da zadrže nagon za mokrenjem. To nije zabrinjavajuće i smatra se normalnim. Ali ako se dete uzrasta od četiri do pet godina svakog drugog ili trećeg jutra budi u vlažnom krevetu, to se može nazvati problemom. U ovom slučaju, roditelji treba da idu sa detetom kod lekara - kaže ruski dečji hirurg i urolog doktor Haik Hačatrijan.

On objašnjava da uzroci enureze mogu biti i fiziološki i neurološki, stoga bi roditelji trebalo da odvedu dete na pregled i kod urologa i kod neurologa.
- Najčešći uzroci su nezrelost centralnog nervnog sistema i bešike, bolesti genitourinarnog sistema, infekcije mokraćnih puteva, kao i delovanje psiholoških faktora i stresa. Pojava novih lica ili beba u porodici, svađe i velike promene mogu direktno izazvati enurezu. U retkim slučajevima mokrenje u krevet može ukazivati na neke endokrine bolesti poput dijabetesa ili se javiti kao neželjeni efekat uzimanja određenih lekova. Lekar će propisati terapiju da bi dete bilo smirenije, ali je najvažnije pronaći uzrok - kaže dr Hačatrijan.

Dok neki stručnjaci tvrde da se dečja inkontinencija može javiti kao nasledna bolest, dr Hačatrijan se ne slaže sa ovom izjavom i tvrdi da enureza nije genetska bolest i nema nasledni oblik. On je istakao još jednu značajnu činjenicu, a to je da mobilni uređaji takođe mogu izazvati noćno mokrenje kod dece.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mobilni uređaji takođe mogu izazvati noćno mokrenje kod dece

BEZ MOBILNIH UREĐAJA PRED SPAVANJE

- Otkako su ljudi počeli aktivno da koriste prenosne računare, tablete i druge uređaje, porastao je broj onih koji pate od nesanice, uključujući i decu. Ljudsko telo razlikuje dan i noć zbog činjenice da sunčeva svetlost ima plavi spektar, koji naše oko doživljava kao dan. U mraku ga nema, pa oko prenosi mozgu informaciju da je noć i da treba da spava. Kad dete legne sa telefonom, njegov mozak primećuje plavi sjaj uređaja i zaključuje da uopšte nije noć. Svi savremeni uređaji koji koriste LED diode narušavanju dečji bioritam sna, što može dovesti do enureze - objasnio je dr Hačatrijan.

Doktor savetuje roditelje da nikada ne grde decu zbog enureze. Važno je da shvatite da dete ne mokri noću u krevet zato što ga mrzi da ode do toaleta niti da bi vam napakostilo. Deca i sama često ne razumeju kako se to dogodilo, a u slučaju roditeljskog prekora, krive sebe za ono što u principu ne mogu da kontrolišu. Na kraju ovo samo povećava nervnu napetost i nikako ne može da pomogne.

- Kontrola dnevnog režima deteta može pomoći da se rešite problema. Na svakih od dva i po do tri sata treba nežno, ali odlučno, odvesti dete u toalet, a to bi trebalo uraditi i neposredno pre spavanja. Dete ne treba da pije mnogo vode u kasnim popodnevnim satima, a vreme odlaska u krevet i buđenja treba da bude u približno isto vreme. Zadatak roditelja je i da isključe upotrebu bilo kog uređaja sa svetlim ekranom pred spavanje. Nošenje posebnih upijajućih gaćica može biti jedno od praktičnih rešenja. Kada se inkontinencija događa rano ujutro, zadatak roditelja je da probude dete i odvedu ga u toalet. Ovo takođe daje rezultate - kaže dr Hačatrijan.

Doktor objašnjava da će rutinske aktivnosti koje dete treba svakodnevno da obavlja u isto vreme pomoći u normalizaciji noćnog sna i prorediti enurezu. Tako, na primer, možete detetu napraviti toplu kupku ili ispričati bajku pred spavanje. U večernjim časovima izbegavajte aktivne igre koje podižu budnost.
- Roditelji ne bi trebalo da brinu jer noćno mokrenje u krevetu nije ništa strašno i brzo će proći. Najvažnija stvar u lečenju infantilne enureze je blagovremena konsultacija sa specijalistom da bi se utvrdio konkretan uzrok bolesti, a podrška i nežnost roditelja takođe doprinose brzom oporavku - kaže dr Hačatrijan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading