SAVETI ZA UKLANJANJE FLEKA SA ODEĆE: Penom za brijanje uklonite vino, mrlju od ulja kukuruznim brašnom

Autor: Republika

Lifestyle

07.04.2021

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko puta vam se desilo da ste omiljenu košulju uništile vinom ili kafom? Da li ste u poslednjem momentu morale da se odlučite za drugi komad garderobe jer ste na već odabranoj videle da je požutela od stajanja ili ima fleke od dezodoransa? Mi smo spremili male trikove i pravila kako da skinete fleke i sačuvate savršen izgled garderobe.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

ŽUTE FLEKE OD STAJANJA

Ove fleke ćete ukloniti tako što ćete na malo deterdženta za pranje sudova dodati dva puta više troprocentnog hidrogena i prstohvat sode bikarbone. Nanesite mešavinu i iščetkajte četkom za pranje veša. Ostavite da stoji sat vremena, a zatim standardno operite.

DEZODORANS

Iako majice redovno perete, fleke od dezodoransa je vrlo teško ukloniti. Ipak, postoje načini kojima ćete ih se lako otarasiti. Nanesite alkoholno sirće na mrlju i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga regularno operite. Možete probati i mešavinu deterdženta, sode bikarbone i hidogen-peroksida, kao za fleke od stajanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

ULJE

Fleku od ulja morate ukloniti čim se odeća zaprljala. Prvo pokupite ubrusom višak masnoće, zatim fleku pospite većom količinom sode bikarbone ili kukuruznog brašna i ostavite sat vremena. Skinite skoreni prah, mrlju natrljajte deterdžentom za sudove i zatim operite u veš-mašini.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

VINO

Fleku od belog ili crnog vina takođe možete skinuti brzo, bez oštećenja tkanine. Ukoliko ste se isflekali crnim vinom, preko odmah polijte belo. Takođe, može pomoći i pena za brijanje. Nanesite je preko uflekanog mesta i zatim mlazom tople vode sperite. Belo vino tretirajte kiselom vodom, a ukoliko je mrlja upornija, pospite je obilno solju i istrljajte kriškom limuna. Isflekanu tkaninu možete staviti i pod mlaz mlake vode i istrljati deterdžentom ili sapunom, a zatim isprati.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

KAFA

Najvažnije je da ne trljate mesto na kom ste prolili kafu jer je tada teže skinuti fleku. Da biste uklonili mrlju od kafe, nanesite četkicom glicerin pomešan sa žumancetom. Ostavite da odstoji, pa isperite mlakom vodom. Može vam pomoći i gazirana voda ako je pospete čim se kafa prosula. Mehurići će odstraniti nečistoću. Zatim mrlju istrljajte deterdžentom za pranje sudova u koji je dodato malo vode i soli. U ovu svrhu može da posluži i mešavina alkohola i sirćeta u razmeri 1:1, koju treba utrljati na fleku i posle kraćeg vremena isprati vodom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading