Prirodna sredstva za čišćenje koja možete napraviti sami! Sodom bikarbonom izribajte rernu, sirćetom uglancajte pločice u kupatilu

Autor: Republika

Lifestyle

24.03.2021

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne morate trošiti novac na skupu hemiju ukoliko želite da vam kuhinja i kupatilo blistaju, već je dovoljno da iskoristite proizvode kojih ima u svakom domaćinstvu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kada dođe vreme sređivanja kuće, uvek se hvatamo hemijskih sredstva za čišćenje svih prostorija i površina. Međutim, postoje i prirodna sredstva koja možemo sami napraviti od namirnica koje već imamo u kuhinji, a pritom ćemo i uštedeti. Naime, sirće i soda bikarbona u potpunosti uklanjaju sve nečistoće, nemaju nikakvo štetno dejstvo i lako i bezbedno ih je koristiti.

ČIŠĆENJE KUHINJE

 

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Ova vrsta posla predstavlja nam svakodnevnu obavezu. Svuda su ostaci hrane, masna isparenja, mrvice. Rerna je noćna mora za ribanje, a i frižider lako počne da se oseća od nepoklopljene hrane, umažemo ga i isprosipamo jela po njemu. Na sudoperi se, i pored redovnog pranja, brzo nakupi kamenac, za koji se lepe nečistoće. Mi vam otkrivamo kako da brzo i lako ukloniti sve nečistoće. Ono što treba da znate jeste da je belo alkoholno sirće najjefikasnije prirodno sredstvo protiv kamenca.

Sudopera


Za redovno čišćenje sudopere pomešajte sirće i vodu u odnosu 1:1 i prebrišite. Za tvrdokornije naslage zagrejte sirće, natopite vatu njime i ostavite da odstoji, te zatim prebrišite sudoperu i isperite vodom - blistaće se. Ovim rastvorom možete očistiti i mašinu za sudove, ali samo ukoliko je redovno održavate, da kamenac koji otpadne ne bi zapušio ventile.
 

Rerna i mikrotalasna

 

RepublikaFoto: youtube.com/ Bethany Fontaine

Čišćenje rerne je najomraženija obaveza svake domaćice jer je masnoću koja se zapekla veoma teško skinuti. Ipak, soda bikarbona i sirće vrlo lako će skinuti masnoću, crne zapekle delove po rešetkama, zidovima rerne. Potrebno je da isprskate rernu prskalicom u koju ste sipali sirće, zatim mokrom krpom nanesite sodu bikarbonu i ostavite da odstoji bar sat vremena. Posao ćete sebi dodatno olakšati ako u prskalicu dodate malo deterdženta za sudove.
Mikrotalasnu ćete najbolje oprati ako u nju stavite posudu s vodom i polovinom limuna i uključite na najjače. Potom prebrišite unutrašnjost mekom krpom i sirćetom. Sve mrlje i fleke će se lako skinuti.

Frižider


Sredstvo za čišćenje frižidera, pre svega, treba lako da uklanja nečistoće od hrane, ali i sve neprijatne mirise. Zato je ovo najlakše uraditi sirćetom tako što ćete napraviti mešavinu s vodom 1:1 i dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, limuna ili čajevca. Ovom mešavinom isprskajte sve površine u frižideru i prebrišite.

ČIŠĆENJE KUPATILA

 

RepublikaFoto: pixabay.com

Svi želimo da nam je kupatilo uvek perfektno čisto, blistavo i mirišljavo i zato koristimo najagresivnija sredstva, bez obzira na toksine, isparenja, rizike po zdravlje. Međutim, prirodna sredstva za čišćenje kupatila nisu ništa manje delotvorna, a pritom su potpuno bezbedna. Predlažemo vam da probate ona na bazi sirćeta, sode bikarbone i limuna i bićete iznenađeni koliko ćete uštedeti i vremena i novca, a ima ćete blistavo čisto kupatilo.

Kada i lavabo

Univerzalno prirodno sredstvo za pranje kupatila se pravi od sirćeta i vode, a za zaprljanije površine treba dodati i nekoliko kapi deterdženta za sudove. Koristite ih za čišćenje lavaboa, pločica, WC-šolje, kao i za čišćenje kade.
Pomešajte sirće i vodu u istom odnosu i dodajte nekoliko kapi deterdženta. Obavezno dodajte i sodu bikarbonu, oko pola kesice, ali pazite pri mešanju jer će peniti. Ovo sredstvo će vam pomoći da se otarasite kamenca i ružnih mrlja od sapuna i nečistoća. Takođe ga možete koristiti i za čišćenje kade, kojoj će, pritom, sačuvati sjaj.

Pločice

RepublikaFoto: Printskrin: Twitter.com/TheGoogleFactz

Kupatilo će vam zasijati ukoliko koristite univerzalno prirodno sredstvo za kupatilo, koje može biti i sredstvo za čišćenje pločica. Možete dodati u njega nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja i nakon čišćenje cela prostorija će biti blistava i mirisna.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading