ŽENE OKO 40. GODINE SE NAJDUŽE OPORAVLJAJU OD KORONE! Evo koji su glavni simptomi i krivci za to!

Autor: Republika

Lifestyle

13.03.2021

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarci imaju tri puta više šanse da zbog infekcije virusom kovid 19 završe na intenzivnoj nezi, ali se žene mnogo duže oporavljaju posle infekcije, pokazalo je istraživanje francuskog "Centra za mikrobiologiju i infekcije", a prenosi "buissnesinsaider".

RepublikaFoto: pexels.com
Dugo oporavljanje najčešće pogađa zdrave žene oko 40:godine

To "dugo oporavljanje" podrazumeva 8 nedelja teškog oporavka i najčešće se s njim suočavaju žene oko 40. godine bez drugih zdravstvenih tegoba.

To su žene koju se pre ove infekcije bile potpuno zdrave - rekao je Noa Grinspan, lekar koji vodi centar za rehabilitaciju od plućnih bolesti u Njujorku.

Inače, u ovom centru, sada se opravljaju pacijenti posle preležanog kovida, a 85 odsto njih su žene.

- Žene mnogo jači odgovor T ćelija od muškaraca, koji im pomaže da njihov imuni sistem brže prepozna virus i uništi ga. Ipak, ovo je mač sa dve oštrice, jer snažan odgovor T ćelija može da navede imuni sistem da napadne sam sebe - reko je dr Grinspan.

Grisnpan je rekao da se sve njegove post-kovid pacijentkinje imaju slične simptome povezane sa autoimunim nervnim sistemom - vrtoglavice, umor, ubrzan rad srca, glavobolje..

- Činjenica je da se muškarci mnogo brže oporavljaju, ali još uvek ne znamo zašto. Postoji nekoliko teorija. Za početak, genetika. Naime, X hromozom sadrži više "imuno bliskih" gena od Y hromozoma, a i generalno sadrži više gena, pa tako može da stvori veće šanse za mutaciju, koje mogu da vode do autoimunih bolesti - kaže Grisnpan

I polni hormoni igraju veliku ulogu.

- Estrogen regulište imuni odgovor, pa kada je njegov nivo u organizmu nali, ženski organizam može da reaguje previše "agresivno" na korona virus, što može da objasni zašto se žene duže oporavljaju od muškaraca. Pa zato naše pacijentkinje imaju mnogo teže simptome tokom menstruacije, kada je nivo estrogena najniži - rekao je dr Grispan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading