OPERITE DEČJE IGRAČKE, PINCETE I KLJUČEVE U MAŠINI ZA SUDOVE! Možda deluje čudno, ali ipak isprobajte

Autor: Republika

Lifestyle

13.03.2021

21:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mašinsko pranje garantuje bolju dezinfekciju zahvaljujući jačim deterdžentima, koje ovi aparati koriste, kao i visokim temperaturama.

RepublikaFoto: Republika.rs
I kvalitetna plastika može da se pere u mašini za sudove

Mašina za sudove s razlogom je mnogima omiljeni komad bele tehnike. Oslobađa vas stajanja pored sudopere i čuva ruke od posledica izlaganja vrućoj vodi i agresivnim deterdžentima. Jednostavno, ona je najbolji prijatelj mnogih žena jer im poklanja ono za čim žude - više slobodnog vremena! Ali da li ste znali da mašina može da očisti mnogo više od posuđa? Postoji čitav niz predmeta u domaćinstvu kojima može da koristi dubinsko čišćenje u mašini za sudove.
Ovo su neki od neočekivanih predmeta koje biste mogli da perete u mašini za sudove...


1. Dečje igračke
Od plastičnih kockica do igračaka za kupanje, dobra je ideja redovno sterilisati dečje igračke. Razmislite o svim mestima na kojima su bile igračke vašeg deteta: u ustima, na podu, u vrtu! Sve u svemu, i te kako su prekrivene bakterijama i prljavštinom, što je dovoljan razlog da završe u mašini. Sve dok nemaju nikakve električne komponente ili mesta na kojima bi voda mogla da se zadrži, slobodno operite te plastične igračke u mašini za sudove.

2. Četkice za zube, držači i posude za sapun
Na četkicama za zube se nakupljaju bakterije, dok ostali pribor iz kupatila, kao što su držači četkica za zube i posude za sapun, mogu da budu prepuni plesni. Srećom, oni su obično izrađeni od plastike, porculana ili keramike, pa je uklanjanje prljavštine u mašini za sudove sigurno.

3. Makaze i pribor za oblikovanje noktiju
Mrtve ćelije kože nakupljaju se na makazama za nokte, turpijicama i ostalom priboru za manikir i pedikir. Zato je dobra ideja oprati ih u mašini za suđe da bi opet bili besprekorno čisti.

4. Pseće činije, igračke, povoci i ogrlice

Mašina za sudove nije samo za ljudski pribor za jelo. Ako imate pse (ili bilo koje druge kućne ljubimce), trebalo bi redovno da čistite i njihove posude. Većina vlasnika kućnih ljubimaca ne zna da ove posude mogu da budu četvrta najprljavija stvar u domu. Iako je, uglavnom, dovoljno svakodnevno ispiranje vodom i sapunom, još je bolje ako u tu svrhu možete da koristite mašinu za sudove. Ako temeljno operete posudu u mašini za sudove, uklonićete sve neugodne bakterije poput ešerihije koli, listerije i salmonele, čak i buđ.

5. Ključevi
Samo pomislite na svu prljavštinu i mikrobe koje ključevi verovatno prikupljaju tokom dana, a da ne pominjemo to koliko ih često dodirujete. Mašina za sudove je izvrsna za dezinfikovanje ključeva (običnih metalnih, a ne elektronskih privezaka za ključeve).

6. Police iz frižidera

RepublikaFoto: pixabay.com
Police frižidera najlakše ćete oprati u veš mašini


Ovo je najjednostavniji način čišćenja polica i posuda iz frižidera. Pranje na visokim temperaturama ukloniće svu nataloženu prljavštinu i ubiti sve bakterije, pa će rešetke biti spremne za upotrebu, budući da je njihova čistoća veoma važna jer na njima stoji hrana.

7. Kante za smeće
S vremenom se u kantama za smeće prikupljaju klice, prljavština i neprijatan miris, kojeg je teško rešiti se. Srećom, mašina za sudove može da pomogne. Ako su kante za smeće plastične ili metalne i mogu da stanu u mašinu za suđe, stavite ih na donji stalak okrenute nadole i operite.

8. Četke i dodaci za kosu
S obzirom na to da nam češljevi i četke redovno dodiruju glavu, dobra je ideja oprati ih u mašini za sudove. S četke skinite što više kose, a zatim stavite u držač za escajg. Ako je izrađena od plastike, možete da je postavite na gornji nosač da biste bili sigurni. Ne stavljajte ništa s drvenom drškom u mašinu jer će je vruća voda oštetiti. I ostale dodatke za kosu poput ukosnica i traka za kosu možete da očistite u mašini za sudove, pod uslovom da su izrađene od materijala koji mogu da se peru u mašini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading