KOLORIT UTIČE NA KARAKTER: Emocionalni I fiziološki efekti boja

Autor:

Lifestyle

18.11.2017

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema psihologiji feng-šuija, od načina na koji doživljavate boje zavisi kako će se one odraziti na vaš život i odnose sa okolinom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Boje utiču i na raspoloženje

Jednom kad razumete psihologiju boja i specifične psihološke efekte boje, lako možete promeniti svoju ličnost i odnose sa drugim ljudima. Postoje vizuelni, emocionalni, fiziološki i psihološki efekti boja. Na primer, postoji biološka reakcija na boje koje obezbeđuju opstanak - kao kada je hrana dovoljno zrela da se pojede - a boje takođe prate i promenu godišnjih doba.

Sa druge strane, stručnjaci psihologije boja kažu da boja utiče na naše moždane talase, nervni sistem i hormonske aktivnosti. Na primer, ako ste sedeli u potpuno crvenoj sobi, vaš puls i krvni pritisak će se povećati, naravno, postoje lične sklonosti i reakcije na boju, a ovo su univerzalna značenja i uticaj različitih boja.

Crvena boja moći i uzbuđenja

Crvena je najdominantnija boja. Psihologija ukazuje na to da crvena aktivira, stimuliše i uzbuđuje. Crvena je povezana sa elementom vatre. Zbog toga je crvena, kao vatra, simbol moći i transformacije. Odlična je ako želite da poboljšate svoj ugled i reputaciju u društvu. Psihologija boja ukazuje na to da, iako crvena izaziva osećaj topline i bogatstvo, previše crvene može izazvati napetost, nervozu, pa čak i agresivnost.

Narandžasta zrači toplinom

Narandžasta je veoma stimulativna, aktivna, društvena i vesela boja. U psihologiji boja povećava unos kiseonika mozga, utiče na prednji deo, pa su stručnjaci došli do zaključka da ova boja čini ljude ekstrovertnim, društvenim i da znatno utiče na ličnost. Uostalom, narandžasta je jedna od retkih boja koja ima svoj naziv izveden iz voća, pa nije čudno da je ova boja simbol dobrog zdravlja. Sam naziv oranž znači toplo ili vruće, što stvara osećaj topline.

Ljubičasta

Značenje ljubičaste najčešće se odnosi na plemenitost, obilje i dostojanstvo. Ljubičasta je vrlo umirujuća i povezana je sa intuicijom i duhovnošću. Neka uobičajena svojstva ljubičaste boje uključuju obilje, mir, dostojanstvo, mističnost. Ljubičasta je nijansa nastala od plave i crvene boje. Zato nosi integritet plave i snagu crvene. Kada je svetlije boje, ljubičasta je vrlo senzualna, zavodljiva i intimna. Tamna, sa druge strane, stvara osećaj dostojanstva, blagostanja, mistike i magije.

Plava

Plava je smirujuća, isceljujuća, umirujuća i opuštajuća boja. Ona karakteriše pouzdanost, poverenje i sigurnost. To povećava kreativnost, razmišljanje i duhovnost. Samo pazite, ako je previše koristite možete postati melanholični, usamljeni, plašljivi i depresivni.

 

 

 

Siva

Sivoj nedostaje energija i emocija. To je srednji proizvod crne i bele, tako da je vrlo neutralna i neodlučna - boja koja ne mari za bilo čiju stranu. Za sivu boju vezuje se i konzervativnost, padovi i iscrpljivanje. Psiholozi tvrde da kada postoji previše sive osobe postaju zamarajuće, dosadne i pasivne, bez života - što može biti vrlo iscrpljujuće za fizičko telo. Siva je simbol zrelog doba, sede kose i starosti, zato označava prioritet i jasne ciljeve.

Braon

Braon može biti najpraktičnija od svih boja. Ona označava lojalnost, jaka prijateljstva, ozbiljnost, prioritet i stabilnost. Ljudi koji vole ovu boju su štedljivi, odgovorni i mnogo su vezani za svoju porodicu.

Žuta

Označava toplinu, podsticaj i napredak. Žuta privlači ljude i čini ih pričljivim. Ona će vam pomoći da usmerite nečiju pažnju, podstiče nadu i optimizam. Označava toplinu, nadu, inspiraciju i podršku. Značenje žute boje obično je povezano sa svetlom i suncem. Kao sunce, žuta boja je vrlo topla, vesela i srećna.

 

 

 

Zelena

Zelena je umirujuća boja i označava balansiranje, ozdravljenje, opuštanje i mir - to je boja koja najviše odmara oko. Zelena predstavlja rast, vitalnost, obilje i prirodu. Stimuliše pozitivnost i vrlo je inspirativna. Iako je zelena boja često povezana sa zdravljem, mirom, i obnovom, ako se previše koristi može postati zamorna i monotona. Zelena ima malo tamniju stranu, kao simbol smrti, propadanja i bolesti.

Crna

Crno označava sofisticiranost, snagu, eleganciju i savremenost. Može biti povezana sa introspekcijom ličnosti, zagonetnošću i tišinom. Crna je boja luksuza, a ima i negativna značenja žalosti i smrti.

Bela

Belo je simbol jasnoće, nevinosti, čistoće, duhovnosti, poniznosti i nade. Odgovara jang energiji u feng-šuiju, što znači da je vrlo prostrana i otvorena. Dakle, belu koristite ako ste u potrazi za jasnoćom i mirom.

Roze

Ružičasta predstavlja saosećajnost, brigu, razumevanje, pozitivne emocije i ljubav. Nosite je i koristite ako želite da oko sebe stvorite pozitivne emocije i sreću. Roze je mešavina boja crvene i bele, što znači da ima osobine obe. Od crvene dobija romantiku i ljubav, a bela simbolizuje otvorenost, nevinost i čistoću.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading