ISPROGRAMIRANE: Majke na bebin plač reaguju za 5 sekundi

Autor: 24sata.hr

Lifestyle

15.11.2017

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majke širom sveta imaju univerzalni odgovor na plač svojih beba - kako reakcijom, tako i u mozgu. Sken mozga otkrio je reakcije u delovima za negu, pokret, ali i govor...

RepublikaFoto: pixabay.com
Majke refleksno reaguju na bebin plač

Proučavali su 684 majke prvog deteta. Sve su dosledno podizale dete, grlile ga i pričale mu da bi ga utešile. Sken mozga otkrio je kod svih i pojačanu aktivnost u regijama zaduženim za negovanje, pokret i govor. Majke su snimali kod kuće, a sve bebe su imale oko pet meseci. Majke su reagovale na plač svog deteta u roku od pet sekundi.

- Bebin plač podstiče kod većine odraslih empatiju i brigu, ali kod nekih i zanemarivanje, pa čak i zlostavljanje. Zato je razumevanje toga kako majke normalno reaguju na plač na biheviorističkom i nervnom nivou potencijalno otkrivajuće - rekao je Mark Bornštajn, šef američkog Nacionalnog instituta dječjeg zdravlja i ljudskog razvoja. 

Nadaju se da će ova otkrića pomoći u saznanju kako mozak funkcioniše pri abnormalnim varijacijama roditeljstva - kad je u pitanju zanemarivanje deteta. Robert Froemke, neuropsihijatar s Njujorškog univerziteta, koji je bio uključen u studiju, rekao je kako oksitocin i druge hemikalije u mozgu nove majke imaju uticaja na njihove reakcije.

Mozak "novih” majki prolazi kroz dinamične promene da bi pripremio ženu na stres i novu ulogu. Ipak, naučnici ističu, treba sprovesti još istraživanja kako bi se detaljnije utvrdila reakcija mozga na bebu - na primer kod žena koje nisu majke. 

Odvojeno istraživanje zaključilo je da deca već u dobi od dve godine mogu da prepoznaju pozitivne emocije i povezati reakcije odraslih s uzrokom. Pre se mislilo da su sposobni da razlikuju samo nekoliko osnovnih emocija. Iako je još mnogo nepoznanica u emocionalnom razvoju male dece, jasno je da shvataju mnogo više nego što se ranije mislilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading