ALARMANTNO: Deca nam se "drogiraju" video-igrama

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mališani koji mnogo vremena provode igrajući se za računarom, umesto da se druže i bave sportom, postaju zavisni, često su razdražljivi i lako menjaju raspoloženje.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Gledanje u ekran, umesto uživanje u prirodi i igri sa drugom decom

 

Deca koja prekomerno igraju igrice manje se druže s vršnjacima, manje spavaju, koncentracija im je smanjena, a interes za školu i sportske aktivnosti slabi. Od odraslih zavisi kako decu naučiti da koriste internet i čemu sve može da služi kompjuter. U svakom slučaju, roditelji bi trebalo da imaju jasan stav i da ga se dosledno pridržavaju. Specifičan je uticaj igrica jer su napravljene tako da veoma intenzivno aktiviraju sva čula deteta, junaci u igricama imaju određene natprirodne moći, koje im omogućavaju da budu pobednici u različitim nemogućim situacijama, a ponavljanje igrica iz početka daje utisak da se uvek može nešto popraviti i kad ne postoje realne mogućnosti. Školski psiholog Branka Tišma za Srpski telegraf objašnjava na koji način roditelji mogu da pomognu deci i kako igrice stvaraju zavisnosti savremenog doba kod deteta. 

- Jake intenzivne boje, zvuci i dinamika smenjivanja slika u potpunosti okupiraju pažnju deteta. Sve to izaziva burne reakcije i potrebu da se sve ponovi iz početka. Ako pobeđuju da potvrde svoje dobre rezultate, a ukoliko gube da još jednom pokušaju da pređu u sledeći nivo. Često se deca bez posledica svađaju s kompjuterom, prete mu i ne moraju da se pravdaju zbog toga - kaže Tišma.

Raspored aktivnosti

Efekti ovih intenzivnih stimulansa osećaju se dugo nakon prestanka igre, zadržavaju se u pamćenju deteta neko vreme i imaju uticaj na njegove reakcije. Psiholog Tišma kaže da je dobro posle završenih igrica dete aktivirati obavljanjem nekih aktivnosti u porodici, sportom, šetnjom, da dete ima dovoljno vremena da se opusti nakon visokog stepena uzbuđenja koje pružaju igrice i da se smanji razdražljivost koja nastaje usled toga i neretko različite obaveze odlažu za kasnije zbog utiska da imaju dovoljno vremena.

Roditelji bi trebalo da zajedno sa decom naprave plan dnevnih aktivnosti. Boravak u školi, vreme za školske obaveze, učešće u porodičnim obavezama, vreme za druženje s vršnjacima, sportske i druge aktivnosti u koje dete može biti uključeno kako mu ne bi bilo dosadno, usled čega često posegne za igranjem igara i surfovanjem.

- U svetu su odavno uvedena ograničenja u pogledu uzrasta i korišćenja novih tehnologija. Mi još dozvoljavamo deci svih uzrasta da ih koriste. Roditelji moraju biti obazriviji i dati deci mlađeg uzrasta uređaje sa ograničenim mogućnostima i svakako ograničiti vreme korišćenja. Isto tako, dobro je da u početku korišćenja ovih tehnologija roditelji zajedno sa decom ulaze u ovaj svet i da ih uče na koji način sve mogu da ih koriste. Prvi nalozi za posebne mreže trebalo bi da budu zajednički za roditelja i dete. Jedan broj roditelja kontroliše svoju decu tako što na svojim uređajima imaju igrice i druge alate koje deca vole, tako da imaju kontrolu nad korišćenjem. Dobro je da roditelji razgovaraju sa decom o različitim sadržajima koji se pojavljuju na njihovim mrežama i da im pruže podršku u prevazilaženju različitih neprijatnih socijalnih situacija. Trebalo bi da stave jasne granice i da ne nalaze različite izgovore da deci popuste - objašnjava Tišma.

Bez računara u
njihovoj sobi

Kada dete zameni stvarni svet za virtuelni i počne da izbegava druženje napolju s vršnjacima, dobro je obratiti se stručnjacima jer je podrška za unošenje promena u način i vreme korišćenja kompjutera potrebna i roditeljima i deci, kao i ogromno strpljenje i spremnost da će biti vraćanja na stare oblike ponašanja.

- Dete postaje sve više pasivno, očekuje da drugi uradi sve za njega. Vršnjačka radoznalost se gubi, slabi uticaj vršnjaka na razvoj, gubi se potreba i osećaj da se sa drugima dele dileme i pitanja, da se imaju sitne tajne, gubi se sposobnost da se stavi u položaj drugog i da se razumeju tuđi problemi i potrebe. Deca koja mnogo vremena provode sa igricama umesto s vršnjacima često su razdražljiva i lako menjaju raspoloženje. Veliki broj dece igra se noću dok ostali članove porodice spavaju, zato ne bi trebalo držati aparate kojima se deca igraju u njihovim sobama i u radnom prostoru za učenje već u prostoru u kojem je roditeljima lakše da imaju uvid u korišćenje novih tehnologija.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading